Hogy lehet megoldani ezt a geometria feladatot? (lent)

16:07
ott a pont
mivel 2 háromszöget kellene szerkesztened, de ez így lehetetlen
A paralerogrammában az is jó hogy két szemközti oldala egyenlő. Lehet hogy így menne szóval csak akkor olvasd tovább ha nincs ötleted.
.
.
.
.
.
.
.
Felveszed az 5 cm-es alapot. Egyik végpontjába körzővel berajzolod a 3cm-es oldal lehetséges pontjait (vagyis körzővel húzol egy három cm-es félkört). A másik végpontba behúzod a 2cm-es átlól lehetséges pontjait (körző, 2cm). Ahol összeérnek ott van az egyik végpont. Összekötöd ezt a pontot azzal a ponttal ahonnan a 3cmes kört mérted fel. A nemrég felfedezett pontba felmérsz egy 5cmes félkört, majd abból a pontból ahonnan a 2cm-eres kört vetted fel most felveszel egy három centiset. Ahol ez utóbbi két kör metszi egymást ott az utolsó csúcs. Értelemszerűen összekötöd és kész. (nagyon hülyén néz ki a paralerogramma, de fogadd el hogy ilyen).
Remélem tudtam segíteni, elég nehéz szerkesztés rajzok nélkül elmagyarázni.
A többiek azt írták nem lehet de valahogy nekem mégis kijött. Lehet hogy valamit elrontottam de azért beküldöm.

az átlót azt nem úgy érted hogy magasság, mert akkor egyszerűbb lenne.
de szerintem paralelogrammát nem lehet szerkeszteni úgy hogy így nézzen ki: [link]
csak ha háromszögekből szerkeszted ahogy valaki már előttem leírta ennek a folyamatát.
de téglalapot lehet, és szerintem úgy is kell, mivel a téglalap is paralelogramma.
szóval próbálkozz így, remélem segítettem valamit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!