Akárhogy elmetszünk egy testet egy síkkal, kört kapunk keresztmetszetként. Bozonyítsd be, hogy a test egy gömb. Hogyan?
A következőképp gondolkodnék: Felírnám a felület vektoregyenletét általánosan gömbi-koordinátarendszerben.
Utána venném a sík kétparaméteres vektoregyenletét.
Differenciálgeometriai módszerekkel felírnám a metszetgörbe egyenletét tartalmazó egyenletet.
Innentől kezdve Két dolgot kell igazolni: 1. A gömb egyenlete kielégíti az egyenletet. 2. Nincs más megoldás.
Elképzelhető, hogy létezik más, egyszerűbb megoldási módszer. Én egy viszonylag sablonos, fapados módszert részleteztem, ami biztosan működik. A leírt lépéseket kell végigcsinálni.
Miben akadsz el?
Vegyünk egy síkmetszetet, ami ugye egy kör.
Ennek két pontján áthaladó másik sík is ugye körben metszi a testet, ez egy másik kör.
Nevezzük a kör tengelyének a kör középpontján áthaladó, kör síkjára merőleges egyenest.
Azt állítom, hogy a kapott két kör tengelyei egy pontban metszik egymást. Ugyanis a k1 kör t1 tengelye merőleges a kör síkjára, így két kör közös húrjára is, és könnyen látható, hogy t1 benne van a húr felezősíkjában. Hasonlóképpen igaz ez a t2 tengelyre is.
Így mivel t1 és t2 is benne van a húr felezősíkjában, és nem párhuzamosak, ezért metszik egymást. Ez a pont legyen K.
K pont ekkor egyenlő távol (d) van a k1 kör kerületi pontjaitól, amelyek között a közös húr végpontjai is ott vannak. Ezért a K pont UGYANAKKORA d távolságra van a k2 kör összes pontjától is.
Valahogy ezt lehetne folytatni, körről körre "ugorva", a lényeg, hogy a két körnek legyen 2 közös pontja.
(...)
Ha nem lenne közös pontjuk, akkor található olyan harmadik kör, amelyiknek mindkettővel van közös pontja...
Bocs, de késő van, nem írom itt le, de meggyőződésem, hogy helyes a gondolatmenetem.
Ja, az előzőben az a lényeg, hogy minden kör minden pontja d távol van a K ponttól, azaz K egy gömb középpontja, és d a kör sugara.
Még valami: pontatlan a feladat szövege, hiszen nem lehet minden síkkal kör a metszet, van amikor csak egy pont, és van, amikor üres halmaz...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!