Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Kémiai egyenlet rendezés!...

Kémiai egyenlet rendezés! Segítene valaki rendezni ezt az egyenletet? (Emelt)

Figyelt kérdés

A példa: Au + Cl.(atomos) + NOCl = AuCl3 + NO

Ez a reakció tulajdonképpen az arany királyvizes oldása. A helyes reakció:

Au + 2Cl. + NOCl = AuCl3 + NO

A valódi kérdésem tehát az lenne, hogy a tanult módon, az oxidációsszám-változások alapján hogyan jutok el ahhoz a lótúrós ketteshez a naszcens klór elé?

Pedig elég jó vagyok már a rendezésben de ez nagyon kifogott rajtam. A reakció biztos hogy jó, Mozaikos tankönyves forráson túl is találkoztam vele, de rendezni NEM tudom. :(

2017. máj. 22. 14:40
 1/9 anonim ***** válasza:
65%
Hát ez nem egy bonyolult dolog. A jobboldalon 3 klór van, akkor a baloldalon is annyinak kell lenni.
2017. máj. 22. 14:47
 2/9 A kérdező kommentje:
Oxidációsszám változásnál elvileg szerintem nem rendezhetsz egyenletet úgy, hogy a redukálódott és oxidálódott anyagok elektronátmenetét meg se vizsgáltad. (Vagy ez egy kivétel lenne?) Ha megvizsgálod hogy ki adott le vagy vett fel elektront elég "izgi" képet fogsz látni :D. De igen, én is látom hogy az egyenlet jó, és azzal a ketessel mindkét oldalon ugyan annyi lesz a klóratomok száma :).
2017. máj. 22. 15:34
 3/9 anonim ***** válasza:

megnézed, hogy mennyit változik az oxidációs szám lefele, és felfele. utána ellentétesen teszed az változott értékeket a megfelelő vegyület elé pl. ha 5-öt csökken a Mn oxidációs száma, és 1-et nő a Cl-é, akkor a klór elé 5-öt írsz a mangán elé 1-et

Ha mondjuk Cl2 van, akkor figyelni kell, hogy az oxidációs számváltozás aa két oldalon egyenlő legyen

tehát az egyenletben amit írtála klór oxidációs száma csökken 1-et, az aranyé nő 3-at

de mivel a termékek oldalán 3 klór szerepel az oxidációs számváltozás stimmel, ezért csak a klór elé teszel egy 2-est, hogyy a tömegmegmaradás érvényesüljön

remélem tudtam segíteni

2017. máj. 22. 15:45
 4/9 A kérdező kommentje:
Az hogy a nitrogéné is csökken egyet, az nem befolyásol? A nitrozil-klorid ox.számai Cl: -1, O:-2, N:+3 (a klóré azért nem +1 egyébként, mert ez nem hipoklorit-ion, csak a felírás megtévesztő.) A nitrogén-monoxid ox. számai: N:+2, O:-2. Vagyis a nitrogén is redukálódik a folyamatban.
2017. máj. 22. 16:44
 5/9 anonim ***** válasza:

előző vagyok

tényleg, nem vettem észre, hogy a nitrogén is változik :/

így viszont ötletem nincs, hogy hogy van :/

bocsi

btw az érettségi hogy sikerült? (már ha érettségiztél, az emelt feliratből következtetek)

2017. máj. 22. 20:38
 6/9 A kérdező kommentje:
Még csak készülök az emeltre :). Csak tanár nélkül. Így tényleg leköteleznétek azzal, hogy annak akinek van lehetősége még tanárral konzultálni megmutassa és megvitassa vele ezt a "problémát" és leírja nekem ide a megoldást. Nagyon megköszönném.
2017. máj. 22. 21:20
 7/9 anonim ***** válasza:
egyenletrendezés - egy szó (közép)
2017. máj. 27. 12:05
 8/9 anonim ***** válasza:

Hát te mondtad meg a megoldást :D

Az Au az ugye +3 lesz ergo hogy semleges legyen -3 nak kell még kijönnie. A N az ugye -1 lesz szóval már csak -2-t kell kihozni amit meg is kapsz ha 2# veszed a klort

2017. jún. 2. 17:48
 9/9 anonim válasza:
#7 amikor a válasz írójának fingja nincs az egészről, de azért beszól a kérdezőnek a legkisebb hibáért, csak hogy írjon ide valamit
2019. ápr. 6. 09:44

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!