Kémiai egyenlet rendezés! Segítene valaki rendezni ezt az egyenletet? (Emelt)
A példa: Au + Cl.(atomos) + NOCl = AuCl3 + NO
Ez a reakció tulajdonképpen az arany királyvizes oldása. A helyes reakció:
Au + 2Cl. + NOCl = AuCl3 + NO
A valódi kérdésem tehát az lenne, hogy a tanult módon, az oxidációsszám-változások alapján hogyan jutok el ahhoz a lótúrós ketteshez a naszcens klór elé?
Pedig elég jó vagyok már a rendezésben de ez nagyon kifogott rajtam. A reakció biztos hogy jó, Mozaikos tankönyves forráson túl is találkoztam vele, de rendezni NEM tudom. :(
megnézed, hogy mennyit változik az oxidációs szám lefele, és felfele. utána ellentétesen teszed az változott értékeket a megfelelő vegyület elé pl. ha 5-öt csökken a Mn oxidációs száma, és 1-et nő a Cl-é, akkor a klór elé 5-öt írsz a mangán elé 1-et
Ha mondjuk Cl2 van, akkor figyelni kell, hogy az oxidációs számváltozás aa két oldalon egyenlő legyen
tehát az egyenletben amit írtála klór oxidációs száma csökken 1-et, az aranyé nő 3-at
de mivel a termékek oldalán 3 klór szerepel az oxidációs számváltozás stimmel, ezért csak a klór elé teszel egy 2-est, hogyy a tömegmegmaradás érvényesüljön
remélem tudtam segíteni
előző vagyok
tényleg, nem vettem észre, hogy a nitrogén is változik :/
így viszont ötletem nincs, hogy hogy van :/
bocsi
btw az érettségi hogy sikerült? (már ha érettségiztél, az emelt feliratből következtetek)
Hát te mondtad meg a megoldást :D
Az Au az ugye +3 lesz ergo hogy semleges legyen -3 nak kell még kijönnie. A N az ugye -1 lesz szóval már csak -2-t kell kihozni amit meg is kapsz ha 2# veszed a klort
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!