Szükséged van 100 ml NaOH oldatra, aminek a pH-ja 12. Használatodban 4 M NaOH oldat, víz 100ml-es mérő üveg és különböző mérőpipetták vannak. Mennyi a térfogatot mérsz 4 M NaOH oldatnak 100ml-es mérő üvegben a hígitás során?
pH=12 ebből pOH=14-pH= 2
pOH=-log[OH-]
-2=log[OH-]
[OH-]= 10^(-2)
NaOH koncentráció = [OH-] koncentráció
mert NaOH oldódik -> Na+ + OH-
1 NaOH -> 1 OH- képződik
ehhez mennyi mol NaOH-ot kell betenni a 100 ml-be: (100 ml= 0,1 dm3)
n=c*V= NaOH konc. *0,1dm3 = NaOH anyagmennyisége (mol)
ehhez 4 M NaOH oldatból mennyi térfogat kell:
V=n/c= NaOH anyagmenny./ 4 M(mol/dm3)
Számolás sikerült-e neked?
Igen, n= 10^(-2) * 0.1 dm^3 = 1*10^-3 mol
Itt tudom, hogy az anyagmennyiseg az mol, de az OH(-) -nak nincs mertekegysege, a terfogatnak meg a kobdeci, de abbol, hogy lesz mol?
V= n/c = 1*10^-3 mol / 4*1*10^-3 mol /dm^3 = 0.25 ml
Itt megint csak tudom, hogy ml-ben kell megadni, mert ugye terfogat, de amugy ez nekem nem tiszta, hogy hogy jon ki a ml, ha csak a mertekegysegeket nezzuk, anelkul, hogy tudnank ez terfogat? Es a mol miert lett a vegen hirtelen "mol"-bol, mol/kobdeci?
Itt egy masik feladat, ennel mar az elejen nem vagom mi az a Q? Beutottem a googlebe, de igy sem ertem, meg a konyvben sem talaltam meg, hogy mi a kemiabol a Q? Illetve a szovegben is van 2 nagyon kinai szo, ime:
Egyesítesz azonos nagyságú térfogatú vizet és 0.02 M MgCl2 oldatot. Mi a keletkező MgCl2 oldat ionizációs energiája/sugárzása Q?
Most akkor a Q az ionizasios energia? Azt meg, hogy kell kiszamolni? Eltudnad ezt ugy magyarazni, hogy felfogjam. Mert a konyvben nagyon sok ilyen feladatot latok, de mintapelda 0. Es ha lenne egy modellem, amit felfognek, az alapjan mar tudnek gyakorolni hasonlo peldakat. Nagyon koszi!
kiegészítés
[OH-]: ez koncentrációt jelent, aminek mértékegysége mol/dm3
[OH-]= 10^(-2) mol/dm3
10^(-2) mol/dm3 *0.1 dm3 = 1*10^-3 mol
(mol/dm3)*dm3= mol
V= n/c= 1*10^-3 mol / 4*1*10^-3 mol/dm^3 = 0,25 dm3
Az első anyagmennyiség, mol. A második koncentráció, ezért mol/dm3.
Ha a mértékegységet nézed: mol/(mol/dm3)= dm3 jön ki
A dm3 térfogatot jelent, átváltható ml-be: 0,25 dm3= 0,25 l= 0,00025 ml
(2,5*10^-4 ml)
Az ionizációs energiát nem tudom
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!