A cukorgyártás során 8 tömeg%-os híg levet kapnak. Mennyi vizet kell elpárologtatni hogy 300 kg híg le feldologozasakor 90%-os cukortartalmú oldat keletkezzen?
Keverési egyenlet
M1*%1 - m2*%2 = (m1-m2)*%3
M1=300+x, azaz a tömény oldat meg az elpárologtatott víz tömege
%1=8 mivel ennyi tömegszázalékos ez első datod
M2= x azaz ismeretlen
%2=0 (mivel vizet párologtatsz el, és a víz tömegszázaléka mindig 0)
M3(m1-m2)=300 (azért kell kivonni, mivel párologtatsz)
%3= 90
Ha behelyettesítesz, egyismeretlenes egyenletet kapsz, és a megoldás lesz a vít tömegen kilogrammban :)
Hígabb oldat:
%(m/m)=8
m=300 kg= 300 000 g
Töményebb oldat:
%(m/m)'= 90
%(m/m)=m(oldott cukor)/m(oldat)*100
8=m(oldott cukor)/300000*100
m(oldott cukor)=24 000 g
Ugyanennyi lesz a töményebb oldatban is, mert töményítésnél a cukor nem párolog el-
%(m/m)'=m(oldott cukor)/m(oldat)*100
90=24000/m(oldat)*100
m(oldat)=2400000/90=80000/3= 26 666,6667 g
Az első oldatban volt 24 000 g cukor, és 276 000 g víz-
A második oldatban van 24 000 g cukor, és 26 666,6667 g víz-
276 000-26 666,6667= 249 333,3333 g vizet kell elpárologtatni
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!