A cukorgyártás során 8 tömeg%-os híg levet kapunk.300kg híg lé feldolgozásakor mennyi vizet kell elpárologtatni, hogy 90 tömeg %-os cukortartalmú oldat keletkezzen?
Hígabb oldat:
%(m/m)=8
m=300 kg=300000 g
Töményebb oldat:
%(m/m)'=90
%(m/m)=m(oldott cukor)/m(oldat)*100
8=m(oldott cukor)/300000*100
m(oldott cukor)=24000 g
Ugyanennyi lesz a töményebb oldatban is, ugyanis töményítésnél a cukor nem párolog el.
%(m/m)'=m(oldott cukor)/m(oldat)*100
90=24000/m(oldat)*100
m(oldat)=2400000/90=80000/3=26666,6667 g
Az első oldatban volt 24000 g cukor, és 276000 g víz.
A második oldatban van 24000 g cukor, és 2666,6667 g víz.
276000-2666,6667=273333,3333 g vizet kell elpárologtatni.
Hígabb oldat:
%(m/m)=8
m=300 kg=300000 g
Töményebb oldat:
%(m/m)'=90
%(m/m)=m(oldott cukor)/m(oldat)*100
8=m(oldott cukor)/300000*100
m(oldott cukor)=24000 g
Ugyanennyi lesz a töményebb oldatban is, ugyanis töményítésnél a cukor nem párolog el.
%(m/m)'=m(oldott cukor)/m(oldat)*100
90=24000/m(oldat)*100
m(oldat)=2400000/90=80000/3=26 666,6667 g
Az első oldatban volt 24000 g cukor, és 276000 g víz-
A második oldatban van 24000 g cukor, és 26 666,6667 g víz-
276 000-26 666,6667= 249 333,3333 g vizet kell elpárologtatni
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!