Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Fizika (9. OSZT. ) elméleti...

Fizika (9. OSZT. ) elméleti kérdés?

Figyelt kérdés

[link]

(számolni nem kell, csak az a kérdés, hogy elcsúszna-e?)

2010. máj. 16. 10:47
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:

Sz,onra úgy tűnik, hogy a

μ > ¼

képletnek kell kijönnie a létra és a tömeg elhelyzekedésének adataiból. (Érdekes módon maga az m tömeg és a g földi nehézségi gyorsulás értéke nem számít, tehát százkilós emberrel, vagy a Holdon megismétlve a kísérletet ugyanez a megkötés jönne ki a μ súrlódási együtthatóra).

Mivel a feladatban megadott 0,1 (vagyis ¹/₁₀) μ-érték nem éri el az ¼-et (0,125), ezért elmondhatjuk, hogy a μ súrlódási együttható értéke kisebb, mint a megkövetelt (levezetett) minimum, tehát a létra megcsúszik.

2010. máj. 17. 03:25
 12/15 anonim ***** válasza:

Persze mindvégig feltételeztem (a korábban elmondottak alapján), hogy a fal súrlódásmentes!

A valóságban, nagyon durva felületű fal esetén (smirgli, tépőzár), lehet hogy nem csúsznék meg a létra a padlón. De ezt nem szokták feltételezni, hiszen az ilyen állapot úgysem lenne stabil (súrlódó fal esetén ugyanis nem egyértelmű a feladat).

2010. máj. 17. 03:35
 13/15 anonim ***** válasza:

Itt meg látható egy olyan példa, ahol a fal is súrlódik:

[link]

5) témakör 2. példa (156. oldal).

Feltételezzük, hogy a létra ,,lefelé'' már egy pillanatra egy picit csúszni kezdett, ,,nincs befeszítve''.

Látszik, hogy a számítás ebben az esetben eléggé terjdelemes és bonyolult (bár az elv nem nehéz).

Valószínű, hogy az Általad említett példában nem erre gondoltak (9-ikben nem elvárás a szögfüggvényekkel való számolás, legfeljebb csak a próbálgatás és a szerkesztés).

2010. máj. 17. 15:40
 14/15 A kérdező kommentje:

Köszönettel vettem tudomásul az eddigieket, de még nem világos teljesen. Ezt fizika órán kellene előadni (szögfüggvények számítása nélkül, mert azt még nem tanultuk) a forgatónyomaték volt a legutóbbi téma esetleg annak a levezetésével.

Ha le tudnád irni pontosan mit említsek meg. (9. osztályban)

Köszi

2010. máj. 17. 19:03
 15/15 Nemo kapitány (V.A.) ***** válasza:

Az első volnék, aki ránézett és ezt írtam:

"Sztem elcsúszna, mert a súrlódásnak 150N-t kellene ellentartani (a nyomatékegyensúly miatt) de csak 60 N- t képes max.(mert 0,1 x 600N). De számolj utána mert csak ránéztem."

Kicsit jobban kifejtve:

A létra jobb oldali aljára mint forgástengelyre hat a 60 kg x g x 1m nyomaték, és mivel nem forog, a fal F ereje ugyanekkora nyomatékot fejt ki: F x 4m = 600 Nm.

Innen F= 150N ami vízszintesen hat.

Ezt kellene a surlódásnak ellentartani, ami nem fog menni, mert az max. 0,1 x 600N = 60N lehet.

Vagyis elcsúszik.

Tudom, hogy ez egyszerűsítés, de ezt kérik.

2010. máj. 18. 20:56
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!