Fizika (9. OSZT. ) elméleti kérdés?
Pont ugyanilyet nem találtam, de végre sikerült találtam nagyon hasonló létrás feladatokat, és ezekre itt részletesen el van magyarázva a megoldás ötlete.
A 3. oldaltól érdemes nézni (III. rész), ábra is van, berajzolt erőkkel, magyarázattal.
Bevallom, én egész nap ezen gondolkodtam, sőt, még múltkor is, amikor először szerepelt a kérdés, és nem jöttem rá magamtól. Ott rontottam el, hogy nem értettem, miért van az, hogy a padlónál van súrlódási erő is, meg (merőleges) nyomóerő is, viszont a falnál csak (merőleges) nyomóerő van, viszont semmiféle súrlódási erőt nem kell a falnál már figyelembe venni. Pedig hát nyilvánvalóan szorul a létra fenn is, lenn is. Szóval miért is viselkedik súrlódás dolgában másképp a fal, mint a padló. Néha kicsit sejteni vélem, miért is jó így, de még mindig kavarog bennem ez a része a dolognak.
Azért még mindig zavar a dolog, mert ha nem statikai, hanem a megfelelő dinamikai feladatról lenne szó, pl. mondjuk az lenne a kérdés, hogy egy megcsúszó létra milyen gyorsulással kezd el csúszni, ld. a 8*. feladatot itt:
akor itt már nyilvánvalóan mindkét pontban figyelembe kéne venni a súrlódást, és itt már a falnál sem lenne elegendő csak a nyomóerőt figyelmbe venni.
Itt meg van egy létrás statikai feladat angolul, de itt a feladat direkt kihangsúlyozza, hogy a fal súrlódásmentes:
szóval ezt a kérdést még nem sikerült megnyugtatóan lezárnom magamban. A legjobb lenne egy kísérlet. Gondolatkísérlettel nem tudom eldönteni, persze kivéve, ha nagyon szélsőségesen nagy súrlódást tételezek fel a falnál (mondjuk tépőzáras falat).
Ábrás példamagyarázat is van itt:
61. oldal (3. példa, ,,ladder'')
itt is kimondják, hogy súrlódásmentes a fal. Úgylátszik, mégiscsak számít. Tehát ha jégfalnak támasztok egy létrát, az más, mintha üvegfalnak, téglafalnak, smirglifalnak vagy tépőzáras falnak. De ezt még nem tudom biztosan.
Végeztem néhány elnagyolt kísérletet (habarcsfal és zsírpapírfal), úgy tűnik, tényleg számít a fal súrlódása, de inkább a nagyobb dőlésszögű létra esetében. Úgy vettem észre, hogy tulajdonképpen súrlódó fal esetében nincs is egyértelmű megoldása a feladatnak, úgy értem, több lehetséges megoldás is van. Nem mindegy, hogy ,,alulról'' vagy felülről ,,passzintom be'' a létrát, és ,,mennyire''.
Valószínűleg az iskolai tanpéldákban ezért kötik ki, hogy a fal súrlódásmentes. Nomeg súrlódó fal esetében eléggé nehéz is (bármelyik) megoldás (több az erő, az ismeretlen stb.).
Még találtam egy videót a létrás feladatról
http://www.youtube.com/watch?v=lJfuU7D1DOA
02:45-től kezdődik a példa (ábrával, magyarázattal). Előtte is érdemes bepillantani, mert a példa előtt megemlít néhány fontos elvet, fogalmat (erőpár, forgatónyomaték).
Egyébként itt is súrlódásmentes fal szerepel (03:07-nél ki is írja).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!