Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Fizika (9. OSZT. ) elméleti...

Fizika (9. OSZT. ) elméleti kérdés?

Figyelt kérdés

[link]

(számolni nem kell, csak az a kérdés, hogy elcsúszna-e?)

2010. máj. 16. 10:47
1 2
 1/15 Nemo kapitány (V.A.) ***** válasza:
Sztem elcsúszna, mert a súrlódásnak 150N-t kellene ellentartani (a nyomatékegyensúly miatt) de csak 60 N- t képes max.(mert 0,1 x 600N). De számolj utána mert csak ránéztem.
2010. máj. 16. 11:07
 2/15 anonim válasza:
úristen én matek szakos vagyok, de ofő aztmondta h fizikából is nagyon sokat tudunk többi osztályhoz képest, de most ezt így meg nem tudnám oldani :S am a létrának nincs súlya?
2010. máj. 16. 17:03
 3/15 anonim válasza:
ez am. nem lehetséges, mert azt nézem ki a rajzból, hogy a fal magassága aminek neki van támasztva, az 4m, és a létra is négy méter, akkor viszont a földhöz képest nem lehet derékszögban. Szal ezért is bonyolult :D (előző vok)
2010. máj. 16. 17:05
 4/15 Nemo kapitány (V.A.) ***** válasza:
A létra hossza mindegy, a lényeg h középen áll.
2010. máj. 16. 18:40
 5/15 A kérdező kommentje:
tehát elcsúszna?:S
2010. máj. 16. 20:20
 6/15 anonim ***** válasza:

Pont ugyanilyet nem találtam, de végre sikerült találtam nagyon hasonló létrás feladatokat, és ezekre itt részletesen el van magyarázva a megoldás ötlete.

[link]

A 3. oldaltól érdemes nézni (III. rész), ábra is van, berajzolt erőkkel, magyarázattal.

Bevallom, én egész nap ezen gondolkodtam, sőt, még múltkor is, amikor először szerepelt a kérdés, és nem jöttem rá magamtól. Ott rontottam el, hogy nem értettem, miért van az, hogy a padlónál van súrlódási erő is, meg (merőleges) nyomóerő is, viszont a falnál csak (merőleges) nyomóerő van, viszont semmiféle súrlódási erőt nem kell a falnál már figyelembe venni. Pedig hát nyilvánvalóan szorul a létra fenn is, lenn is. Szóval miért is viselkedik súrlódás dolgában másképp a fal, mint a padló. Néha kicsit sejteni vélem, miért is jó így, de még mindig kavarog bennem ez a része a dolognak.

2010. máj. 17. 01:40
 7/15 anonim ***** válasza:

Azért még mindig zavar a dolog, mert ha nem statikai, hanem a megfelelő dinamikai feladatról lenne szó, pl. mondjuk az lenne a kérdés, hogy egy megcsúszó létra milyen gyorsulással kezd el csúszni, ld. a 8*. feladatot itt:

[link]

akor itt már nyilvánvalóan mindkét pontban figyelembe kéne venni a súrlódást, és itt már a falnál sem lenne elegendő csak a nyomóerőt figyelmbe venni.

2010. máj. 17. 01:56
 8/15 anonim ***** válasza:

Itt meg van egy létrás statikai feladat angolul, de itt a feladat direkt kihangsúlyozza, hogy a fal súrlódásmentes:

[link]

szóval ezt a kérdést még nem sikerült megnyugtatóan lezárnom magamban. A legjobb lenne egy kísérlet. Gondolatkísérlettel nem tudom eldönteni, persze kivéve, ha nagyon szélsőségesen nagy súrlódást tételezek fel a falnál (mondjuk tépőzáras falat).

2010. máj. 17. 02:00
 9/15 anonim ***** válasza:

Ábrás példamagyarázat is van itt:

[link]

61. oldal (3. példa, ,,ladder'')

itt is kimondják, hogy súrlódásmentes a fal. Úgylátszik, mégiscsak számít. Tehát ha jégfalnak támasztok egy létrát, az más, mintha üvegfalnak, téglafalnak, smirglifalnak vagy tépőzáras falnak. De ezt még nem tudom biztosan.

2010. máj. 17. 02:07
 10/15 anonim ***** válasza:

Végeztem néhány elnagyolt kísérletet (habarcsfal és zsírpapírfal), úgy tűnik, tényleg számít a fal súrlódása, de inkább a nagyobb dőlésszögű létra esetében. Úgy vettem észre, hogy tulajdonképpen súrlódó fal esetében nincs is egyértelmű megoldása a feladatnak, úgy értem, több lehetséges megoldás is van. Nem mindegy, hogy ,,alulról'' vagy felülről ,,passzintom be'' a létrát, és ,,mennyire''.

Valószínűleg az iskolai tanpéldákban ezért kötik ki, hogy a fal súrlódásmentes. Nomeg súrlódó fal esetében eléggé nehéz is (bármelyik) megoldás (több az erő, az ismeretlen stb.).

Még találtam egy videót a létrás feladatról

http://www.youtube.com/watch?v=lJfuU7D1DOA

02:45-től kezdődik a példa (ábrával, magyarázattal). Előtte is érdemes bepillantani, mert a példa előtt megemlít néhány fontos elvet, fogalmat (erőpár, forgatónyomaték).

Egyébként itt is súrlódásmentes fal szerepel (03:07-nél ki is írja).

2010. máj. 17. 02:45
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!