Egy űrhajó c/2 sebességgel halad el a Föld mellett. Az űrhajó egy lézernyalábot bocsát ki, amely a haladási iránnyal a saját koordináta rendszerében 45°os szöget zár
be. Mekkora szögben látszik haladni (terjedni) a lézernyaláb a földi megfigyelő szerint (az űrhajó haladási irányához viszonyítva)?
Én arra tippelek, hogy 90-arctan(sqrt(3/4))=49.1 lesz a megoldás.
Legalábbis ha az űrhajós kirak a fénnyel párhuzamosan egy rudat, akkor az mozgásirányban sqrt(3/4) mértékű kontrakciót szenved.
2017. máj. 6. 19:20
2/6 dq válasza:
Na ez jó nagy hülyeség. (ezt a gondolatot tovább lehet vinni kevésbé jó nagy hülyeséggé, és akkor 26.9 fok jön ki)
2017. máj. 6. 19:31
3/6 Mojjo válasza:
A fény nem szenved hosszkontrakciót. Itt a megoldás az, hogy a fény fénysebességgel terjed az űrhajóhoz képest és a Földhöz képest is. Bontsd fel az űrhajó mozgásával párhuzamos és merőleges összetevőkre ezt a fénysebességet. A csavar az űrhajó mozgásaval párhuzamos összetevőnél kezdődik. Ez az űrhajóból nézve a megadott szöggel ránézésre látható. De a Földről nézve a fénysugár nem kap "löketet", plusz kezdősebességet, csak mert c/2-vel mozog az űrhajó. A fény, a sebességösszetevőkre nézve a földi megfigyelőnek pont úgy viselkedik, mintha a Földhöz képest nem mozgó űrhajóból bocsátották volna ki. Ezt használd fel. Pár derékszögű háromszög, és meg is vagy.
2017. máj. 6. 20:09
4/6 dq válasza:
Én úgy számoltam hogy a menetirányra ~49 fokos rúd mellett halad a lézer.
A Föld rendszerében tudjuk, hogy a rúd a menetirány irányába 1/2-t tesz meg időegységenként, és hogy a fény sebessége 1, így az jött ki, hogy a fény 26.9 fokos szögben halad.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!