Mi történik a cukrokkal? Mi az, hogy vércukor?
A szervezetbe bármilyen szénhidrát bekerülhet.
Pl. fruktóz, glükóz, szacharidok, galaktóz, laktóz és egyéb rengeteg cukor.
De két dologra szeretnék választ kapni.
1. Amikor mérik a vércukrot, akkor az általam felsorolt cukork közűl, melyik a vércukor?
Vagy az összes szénhidrát beleszámit a vércukor mérésbe vagy csak egy?
De az melyik?
Ez talán a glükóz?
Valami ilyesmit hallottam.
2. És, ha a vérben csak glükóz van, akkor mi van a többi szénhidráttal?
Tehát a szervezetbe jutó összes szénhidrát a felszívódásakor glükózzá alakúl át?
És, ha így van, hogy a vérben levő szénhidrát a glükóz, akkor mi köze van a májnak az összes többi szénhidrát lebontásában?
Ezt úgy értem, hogy a vérbe (szisztémás keringésbe), csak a glükóz kerülhet be, akkor, hogy kerülhet a màjba az összes többi szénhidrát?
Orvosnak készülök.
A válaszokat előre is nagyon szépen köszönöm.





1. glükóz a "vércukor"
2. A sokféle cukorral sokféle történhet. Van ami fel sem szívódik a belekből, pl. a laktulóz. Vagy a laktóz sok felnőtt esetében. Ezeket a cukrokat később a vastagbél baktériumflórája lebontja, ebből kellemetlen felfújódás vagy hasmenés lesz.
Ami felszívódik, az bekerül a véráramba, pontosabban a monoszacharidok, odáig az emésztőrendszer bont. Az átlagos sejtek csak glükózt vesznek fel a véráramból a cukrok közül, a többit nem. Elsősorban a fruktózt kell megemlíteni, hiszen a "kristálycukor", mint diszacharid 50%-ban erre bomlik, és a gyümölcsökben, mézben is gyakori. A fruktózt a májsejtek veszik fel, és glikogént szintetizálnak belőle szerencsés esetben. Ha a glikogénből már van elég, akkor pedig zsírt, amit a zsírsejtek tárolnak. Energiahiányos állapotban a glikogénraktárakból már glükóz keletkezik, amit a sejtek már el tudnak égetni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!