Adrian.Leverkuhn kérdése:
Egy 4*4-es mátrixban minden 1<= i, j <= 4 esetén az i-edik sor j-edik eleme i^j. Mennyi a mátrix determinánsa? Általánosítsuk a feladatot n*n-es mátrixokra is.
Figyelt kérdés
2016. nov. 12. 17:36
1/3 anonim válasza:
288
Ez "véletlenül" a főátló összege (vagyis szum(0<n<=4)(n^n)), a véletlen pedig azért van idézőjelben, mert ez már csak n=1 esetén igaz, a többire nem.
Ha kiszámolod a többi értéket, akkor azért valamiféle képletet fel tudsz rá állítani.
2/3 Fibonacci válasza:
Dn = 1!⋅2!⋅…⋅(n-1)!⋅n!
Ugyanis soronként kiemelhető 2,3,…,(n-1),n és ezzel a Vandermonde determináns speciális esetét kapjuk:
V(1,2,…,n)
3/3 anonim válasza:
#2: Én rekurzívan tudtam felírni, de nem vagyok matekos, csak kiszámoltam és azokból próbáltam szabályt felállítani:
D(1) = 1
D(2) = 2
n>2: D(n) = n*D(n-1)*D(n-1)/D(n-2)
így:
D(3) = 3*2*2/1 = 12
D(4) = 4*12*12/2 = 288
D(5) = 5*288*288/12 = 34560
Köszönöm! (#1 voltam)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!