Hogy kell megoldani ezt a fizika feladatot?
A segítségetekre lenne szükségem ebben a feladatban. Fontos lenne!
Van nálunk 2 labda. Függőleges hajítással egymás után feldobjuk őket. Mindkettőt ugyanolyan kezdősebességgel dobjuk fel. És h max felénél találkoznak (mi közbe az egyik leesik a max magasság felénél van mikor a másik felfele úton van a felénél) A kérdés mekkora a kezdősebesség?
Remélem tudtok ebben segíteni, mert nem tudom megoldani. Előre is köszönöm a segítséget.
tetszőleges 'v' sebességgel... ugyanis ha mindkettő dobás esetén megegyezik a sebesség, akkor mindkettő labda ugyanannyi utat tesz meg és ugyanannyi ideig van a levegőben... a kérdés inkább az lehetne, hogy mennyi idő teljen el a két dobás között... pontosan akkor kell feldobni a második labdát amikor az első elérte a max magasságot... akkor fognak találkozni a táv felénél... az az idő pedig a következő:
t = v / g
mármint a
t = v / g
a két dobás között eltelt idő, ha félreérthető lettem volna...
konkrét példa:
ha
v = 10m/s
kezdősebességgel dobjuk fel a labdákat akkor
t = 1s
időnek kell eltelnie a két dobás között
az eltelt idő rossz, amit írtam...
s/2 = 1/2 * g * t^2
innen
t = sqrt(s/g)
tehát ha a kezdősebesség 5m/s, akkor az idő 1s, a táv 5m. És akkor az idő sqrt(1/2) = 0,707s. Tehát a maximális magasságból lefelé induló labda 0,707s után éri el a táv felét. A felfelé induló labda pedig 0,293s után éri el a táv felét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!