Mennyi az értéke (-2 a másodikon) vagy (-2 a harmadikon) -nak? Tehát minden a zárójelen belül van. És a (-2 a nulladikon)? Valamint: 2 a (3. -on és 4. -en)? A két hatvány van csak zárójelben.
Nincs rá szükségem, tehát nem használom, de ha sokévente egyszer kell, hát megkérdezem - ennyi.
De ha ragaszkodsz hozzá, leírom kalappal, bár szerintem betűvel is érthető.
(-2^2)
(-2^3)
(-2^0)
2(^3^4)
Látod? - a zárójelek máshol vannak.
Az a helyzet, hogy ez nem segített :(
(-2^2) = -2^2, kívülre rakott zárójel simán elhagyható.
Az meg ugyanaz, mint -(2^2) = -(2·2) = -4
Viszont nem tartom valószínűnek, hogy így lenne zárójelezve, inkább az a valószínű, hogy úgy van a zárójel, ahogy Sz.Gy írta. Döntsd el.
A második és harmadik is hasonlóan megy.
Az utolsó viszont teljesen értelmetlen, ahogy zárójelezted. Esetleg így lehet:
2^(3^4) = 2^(3·3·3·3) = 2^81 = barominagyszám
Egyébként ez az utolsó ugyanaz, mintha nem is zárójeleznéd: 2^3^4. Akkor is először a 3^4-t kell kiszámolni, utána a 2 hatványt.
Ha viszont (2^3)^4 lenne a zárójelezés, az ennyi:
(2^3)^4 = (2·2·2)^4 = 8^4 = 8·8·8·8 = sokkalkisebbszám
"Nincs rá szükségem, tehát nem használom"
Amikor egy magyar levelet írunk, használjuk a magyar helyesírás szabályait. Az algebrai kifejezéseknek is van egy szabálya és ezt nevezik szintaxisnak. Ahányan vagyunk annyiféleképpen írjuk le ezeket a dolgokat? Ez szerinted normális?
Csak ízelítő az elmúlt hónapok terméseiből:
1.) gyök alatt 2x-1=3
2.) x/x+4 plusz x/x-4 = 5egész 5/9
3.) y-15÷(y-2)=0
(ipszilon ból tizenöt ipszilon
minusz ketted egyenlő nulla )))
Az általad leírtakat pedig Bongoló úr magyarázta el.
Sz. Gy.
A zárójelek ott voltak, ahová tettem, ha jó, ha nem jó, így volt kinyomtatva.
13.33-as, rendesen megmosolyogtattál... ugye te sem gondolod komolyan, hogy akkora tragédia lenne, hogy itt a gyakorin, ahol még ...-ot sem mindig enged kirakni a rendszer, nemhogy felső indexet, egy kicsit is számít, hogy nem kalappal, hanem szavakkal írtam le egy hatványozási műveletet!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!