Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » A hogy elé mikor nemteszünk...

A hogy elé mikor nemteszünk vesszőt?

Figyelt kérdés

mondjuk ebben a kérdésben én nem raktam: D

De amúgy mindig kell? Én úgy tudom nem, de nehezen találok rá példát.

2010. ápr. 22. 21:23
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
10%
Mindig kell, mert a hogy mindig tagmondatok határán van.
2010. ápr. 22. 21:37
 2/17 anonim ***** válasza:
23%

Nem, természetesen vannak olyan mondatok amikben a hogy elé nem kell vesszőt rakni.

Itt egy példamondat: Holnap kirándulni megyünk, feltéve hogy nem fog esni.

Sajnos, a magyarázatot pontosan nemtudom, tehát nem szeretnék neked hülyeséget mondani :S

2010. ápr. 22. 21:50
 3/17 anonim ***** válasza:
15%

Mindig? Legalább a helyesírási szótárat nézd át.

Pl: megkérdezte hogy vagyok...

2010. ápr. 22. 21:52
 4/17 anonim ***** válasza:
8%

83!

Mi a lótúróból gondolod, hogy a mondatodba nem kell vessző? És mit olvastál ki az általad hivatkozott helyesírási szótárból?

243. paragrafus: elég hülye szabály:" Az anélkül hogy, aszerint hogy, helyett hogy stb kötőszószerű szókapcsolatok elé vesszőt teszünk, ilyenkor a hogy előtt nincs vessző. Felrohant a lépcsőn ahelyett, hogy pihent volna. Ha azonban az anélkül, aszerint, ahelyett elemek az első tagmondathoz kapcsolódnak, eléjük nem teszünk vesszőt, utánuk a hogy elé azonban igen. Felrohant a lépcsőn ahelyett, hogy pihent volna." Hát, ember legyen a talpán, aki ezt az állítólagos különbséget érti. Úgyhogy nyugodtan tegyél csak vesszőt minden "hogy" kötőszó elé.

2010. ápr. 22. 22:23
 5/17 anonim válasza:
36%

a "megkérdezte hogy vagyok" -ban azért nicns vessző, mert az nem a kötőszó, hanem a hogyan/állapotban hat./

tudom, hogy kell írni...

tudom hogy(an) kell írni...

2010. ápr. 23. 04:43
 6/17 anonim ***** válasza:
57%
Amit most írtál, az egy totális baromság!!! Javaslom, hogy még érettségi előtt konzultálj a magyartanároddal! Attól, hogy itt a "hogy" nem kötőszó, hanem kérdőszó, attól még a mondat összetett marad, és minden összetett mondat tagjait vesszóvel választjuk el egymástól. Az alárendelő összetett mondatba beletartozik a "hogy" kötőszó, de elhagyható, szóismétlés esetén célszerű is elhagyni. "Megkérdezte, hogy hogy van" lenne, a vesszó az összetett mondat határán van, attól, hogy a kötőszót kivesszük, a vessző még ott marad. Pont olyan, mint az, hogy megkérdezte, (hogy) merre kell menni.
2010. ápr. 23. 07:27
 7/17 anonim ***** válasza:
0%

Te jó ég!

Tudsz szöveget értelmezni?

"A hogy elé mikor nemteszünk vesszőt?"

Mert ha ezt kérdezte volna: A hogy kötőszó elé mindig vesszőt kell tenni? Akkor igaz lett volna amit írtál...

2010. ápr. 23. 09:13
 8/17 anonim ***** válasza:
10%

"megkérdezte hogy vagyok"

lehet én vagyok a hülye de szerintem ez így lenne a jó: "megkérdezte, hogy hogy vagyok"

Mert most annak mi értelme van hogy pl: Jött Pisti és megkérdezte hogy vagyok.

úgy vagyok, hogy anyám meg apám megcsinált

2010. ápr. 23. 16:29
 9/17 anonim ***** válasza:
48%

09,13!

A "hogy" lehet kötőszó vagy kérdőszó. Mondat elején nyilván nem lehet előtte vessző, mondat közben azonban teljesen mindegy, hogy a kettő közül mi, mert biztos, hogy összetett mondatok határán áll, tehát kell vessző. Szófajtól függetlenül.

16.29, igen, te vagy a hülye. A te korodban már illene ismerned az anyanyelvedet. A legviccesebb, hogy te is kihagytál egy "hogy" kötőszót, onnan, ahova sokkal inkább kívánkozna. ("lehet én")

2010. ápr. 23. 19:12
 10/17 anonim ***** válasza:
80%

Kösz, hogy leszólod azt, aki nyelvészetet tanul. Mellékesen jegyzem meg, hogy az országos helyesírási versenyen épp múlt héten lettem ötödik, néhány pontra lemaradva az elsőtől.

A hogy elé mindig kell vessző, kivéve, ha halmozzuk a kötőszavakat. Ezt nem írtam le, mert úgy gondoltam, hogy magától értetődik. És igen, a "Megkérdezte, hogy(an) vagyok." - típusú mondatba is kell vessző.

Első voltam

2010. ápr. 23. 22:12
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!