Matek valószínűségszámításos feladat?
Jövőhéten írom a kisérettségit matekból, de ez a valószínűségszámítás nekem nem megy.
Most ezzel a feladattal próbálkoztam:
"Ági, Béla, Feri és Juli moziba mennek, egymás melletti jegyük van. Hány féleképpel ülhetnek le, ha Ági és Feri mindenképpen egymás mellé szeretnének ülni?"
Igazából a menete érdekelne vagy a képlet vagy valami...
Köszönöm
bocsi lenne még egy másik is:
menniy víz van 400 g 93%-os etilalkoholban?
Ne haragudjatok, az ilyen feladat a másik gyengém amit soha nem értettem.
köszi mégegyszer
Az alkoholos feladat: 93%-os alkohol azt jelenti, hogy az egész 93%-a alkohol. 400g 93%-a: 400*0,93 = 372 g alkohol, a maradék 28g (400g-372g) víz.
Ugyanez másképp: ha a 400g 93%-a alkohol, akkor a maradék 7 %-a víz. 400 g 7%-a: 400*0,07= 28 g
ágit és ferit 1 embernek tekinted. akkor 3an mennek moziba és 3! féleképpen tudnak leülni. de ági és feri ha helyet cserél úgy is jó tehát: 2*3!=12
12 féle képpen tudnak ülni.
"mennyi víz van 400 g 93%-os etilalkoholban?"
Ez kicsit szívatós, mert nem mindegy, hogy tömeg- vagy térfogatszázalék a megadott érték, mert ha tömegszázalék, akkor az első megoldás a helyes. Ha viszont térfogatszázalék, akkor szükséges az oldat hőmérséklete és a sűrűségi mutatók is ahhoz, hogy pontosan meghatározható legyen. Ha nincs kikötve én tuti, hogy jelezném a feladatban, hogy a megadott adatok alapján csak tömegszázalékként értelmezhető a százalék ahhoz, hogy eredményre vezessen a feladat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!