Hány napot dolgozna egyedül András?
Sziasztok! Egyik ismerősöm kapta ezt a feladatot. Együtt sem sikerült megoldani.
András 9 nap alatt, Béla 6 nap alatt ásná fel egyedül a kertet. Együtt fogtak hozzá, de Béla 4 nappal a munka befejezése előtt elment, és András egyedül fejezte be a munkát. Hány napig dolgozott egyedül András?
A segítséget előre is köszönöm!
@Talintulli: valószínűleg régebb óta túlvagyok a matematika közoktatáson, mint ahány éves a kérdező lehet. Szóval, ha valamit benéztem, az nem az oktatás színvonalát minősíti - csak a tisztánlátás kedvéért.
De igazad van, szépen benéztem. Oda van írva, hogy négy napot dolgozik egyedül András, hisz Béla négy nappal a vége előtt megy el. Ehhe...
Hozzáteszem, ha úgy hívod fel a tévedésemre a figyelmemet, hogy nem lóg ki a szádból a kapanyél, azt is megértem.
Matematikailag meg: két napot dolgoznak együtt, az 10/18-a az egésznek, marad 8/18 = 4/9, amit András pont 4 nap alatt tol végig, így valóban és szépen kijön a 4 nap.
@Mojjo:
Matematika bsc szakos hallgató vagyok. Most az utolsó vizsgámra készülve kb olyan szinten vagyok mint egy rongybaba, és nincs is időm ezzel foglalkozni.
Amúgy ez egy régebbi verseny feladata, és úgy gondolom, hogy itt nem csak egy ilyen egyszerű fordított arányosságot kell felírni, mivel az egyik előbb kiszáll...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!