Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Hány napot dolgozna egyedül...

Hány napot dolgozna egyedül András?

Figyelt kérdés

Sziasztok! Egyik ismerősöm kapta ezt a feladatot. Együtt sem sikerült megoldani.

András 9 nap alatt, Béla 6 nap alatt ásná fel egyedül a kertet. Együtt fogtak hozzá, de Béla 4 nappal a munka befejezése előtt elment, és András egyedül fejezte be a munkát. Hány napig dolgozott egyedül András?

A segítséget előre is köszönöm!

2016. jún. 8. 21:25
 1/8 anonim ***** válasza:
Valaki nagyon vicces
2016. jún. 8. 21:29
 2/8 anonim ***** válasza:
0%
A városból B városba elindul egy vonat 90 km/h-val. B városból elindul egy autó A városba 60 km/h-val. Melyik van közelebb B városhoz, mikor találkoznak?
2016. jún. 8. 21:44
 3/8 Mojjo ***** válasza:
0%
András egy nap alatt a munka 1/9-ét, Béla az 1/6-át ásná fel egyedül. Együtt így 1/9+1/6 részét csinálják meg a munkának. Közös nevezőre hozva ez 2/18+3/18 = 5/18. Együtt tehát 18/5 = 3,6 nap alatt ásnák fel. Mivel Béla 4 nappal a vége előtt elmegy, ez azt jelenti, hogy bele sem kezd a munkába, így András végigtolja egyedül. 9 napot dolgozik így egyedül.
2016. jún. 8. 21:52
 4/8 anonim ***** válasza:
"András végigtolja egyedül. 9 napot dolgozik így egyedül." - ez a baj a matematika oktatással. Számolni tudsz, gondolkodni nem. Olvasd már el rendesen a feladatot!
2016. jún. 9. 17:00
 5/8 Mojjo ***** válasza:

@Talintulli: valószínűleg régebb óta túlvagyok a matematika közoktatáson, mint ahány éves a kérdező lehet. Szóval, ha valamit benéztem, az nem az oktatás színvonalát minősíti - csak a tisztánlátás kedvéért.

De igazad van, szépen benéztem. Oda van írva, hogy négy napot dolgozik egyedül András, hisz Béla négy nappal a vége előtt megy el. Ehhe...

Hozzáteszem, ha úgy hívod fel a tévedésemre a figyelmemet, hogy nem lóg ki a szádból a kapanyél, azt is megértem.

Matematikailag meg: két napot dolgoznak együtt, az 10/18-a az egésznek, marad 8/18 = 4/9, amit András pont 4 nap alatt tol végig, így valóban és szépen kijön a 4 nap.

2016. jún. 9. 17:11
 6/8 A kérdező kommentje:

@Mojjo:

Matematika bsc szakos hallgató vagyok. Most az utolsó vizsgámra készülve kb olyan szinten vagyok mint egy rongybaba, és nincs is időm ezzel foglalkozni.

Amúgy ez egy régebbi verseny feladata, és úgy gondolom, hogy itt nem csak egy ilyen egyszerű fordított arányosságot kell felírni, mivel az egyik előbb kiszáll...

2016. jún. 9. 22:32
 7/8 Mojjo ***** válasza:
Talintullinak, bár sajátos stílusban írt, annyiban igaza volt, hogy a feladat szövegében már ott a megoldás. Egyébként az utolsó válaszomat nézd meg, tökéletesen kijön a matek. 2*5/18+4*1/9=1 és ebből látszik, hogy két napot dolgoztak együtt, négyet meg a lassabb pacák egyedül. És igen, pont ilyen egyszerű.
2016. jún. 10. 00:10
 8/8 Mojjo ***** válasza:
És ebben benne van, hogy az egyik hamarabb kiszáll, csak értelmezd a leírtakat, és látni fogod :)
2016. jún. 10. 00:11

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!