SOS Segít valaki a matek háziban, nagyon nem értem?
Dani egy 2m széles ablak mögött, az ablaktól 1m távolságra ül, amikor az úton, az ablak síkjával párhuzamosan, attól 11m távolságra, másodpercenként 12m-t megtéve elhalad egy zárt teherautó. Dani hány másodpercig látja a teherautó 6m hosszú rakterének ablak felöli oldalát (esetleg az oldalának csak egy részét)?
Ez a feladat. Nyolcadikos vagyok, szóval a lehető legegyszerűbb módon segítsetek légyszi. Életmentő lenne. És nem azért nem tudom, mert hülye vagyok, csak egyszerűen még nem foglalkoztunk ilyen feladattal.
Privát üzenetet is elfogadok!
Először azt kell megnézni, hogy az ablakon keresztül mekkora utat lát; ha rajzolsz egy ábrát, akkor két háromszöget kapsz (egyik háromszög a másikban van), ez a két háromszög hasonló lesz egymáshoz, mivel szögeik ugyanakkorák lesznek. A kis háromszög egyik oldala 2 méter hosszú, magassága 1 méter, a nagy háromszög magassága 11+1=12 méter, a kis háromszög adott oldalával párhuzamos oldal hossza legyen x. Ebben az esetben kétféleképpen is fel tudjuk írni a hasonlóság arányát; egyrészt (nagy magassága)/(kicsi magassága)=12/1=12, másrészt (nagy oldala)/(kicsi oldala)=x/2, ezeknek értelemszerűen egyenlőeknek kell lenniük, tehát 12=x/2, vagyis x=24 méter, ekkora utat lát be az ablakból.
Mikor elhalad az ablak előtt a teherautó, akkor az utolsó pontja az autó vége, de amikor először meglátja a végét, addig a teherautó 6 métert tett már meg, tehát az a kérdés, hogy a teherautó vége mennyi idő alatt tesz meg 24+6=30 métert. Ha 12 métert 1 másodperc alatt tesz megy, akkor 1 métert 1/12 másodperc alatt, 30 métert 30/12=2,5 másodperc alatt, tehát a teherautót 2,5 másodpercig látja, míg elhalad az ablak előtt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!