Logaritmus! Jók a megoldásaim?
Nem, az pont, hogy nem jó... Ha visszaírod x helyére, akkor ezt kapod: log(5)[2,79588], amiről azért nem nehéz kitalálni, hogy nem 4-gyel egyenlő. A helyes válasz: x=3128
A negyediknek fuss neki újra, mert egy rakat megoldás lemaradt.
Így számoltam végig:
Előbb is, csak akkor voltam olyan hülye, hogy a felénél azt hittem nem tudom máshogy megoldani, csak ha átrakom tizedestörtbe xd
Aztán rájöttem, hogy mivel a hatványozás a logaritmus inverz művelete, emiatt megoldható anélkül is.
Nagyon kuszára sikerült... de így is kijön pontosan; ha használod a hatványozás azonosságait, akkor ezt kapod: (10^(lg(5))^4, definíció szerint 10^lg(5)=5, tehát 5^4 lesz, az pedig 625. x-3=625, tehát x=628.
Egyébként pedig a definíciót érdemes használni; például tudjuk, hogy log(3)[9]=2, mert 3^2=9. Ezt az analógiát követve azt kapjuk, hogy log(5)[x-3]=4, mert x-3=5^4. Innen kapjuk, hogy x=628.
A szinuszos megvan?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!