Hogyan értsem meg a matekot ha semennyire sem érdekel?
Tehát ha jól olvasom, van olyan tárgy, ami érdekel, de tulajdonképpen s**rsz bele mindenbe. Ezen azért gondolkozz el a jövőt illetően.
Másik részről pedig a matek egy erősen egymásra épülős tárgy, ha nem mentek a hatványozás azonosságai, akkor az exponenciális egyenletek sem fognak menni, így számíts arra, hogy tényleg sokat kell készülnöd egy-egy témakörre, főleg a 11. osztály ilyen, itt találkozom én is a legtöbb bukással.
Hogy mit tegyél?
1. Próbálj meg úgy hozzáállni, hogy te ezt meg akarod érteni, hogy ez neked kell a jövőben. (jövőben=érettségiig) Ha úgy állsz hozzá, hogy ez egy f**zság, akkor nem is fogsz leülni mellé.
2. Keress videókat youtubeon a témában, kérj korrepetálást osztálytársaktól, magántanártól. Lehet, hogy a magántanár pénzbe kerül, de ott biztos nem fogsz felállni 15 perc után.
A továbbtanulás miatt ne aggódj, ha olyan szakra mész, ahol nem felvételi tárgy a matek, akkor lehet duplázni, két olyan tárgyat nézni, ami jobban megy. Természetesen akkor azt a két tárgyat komolyan kéne venni, nem a 'max átolvasom a füzetemet' - hozzáállással kéne tanulni. Így akkor az a lényeg, hogy ne bukj meg másból.
"semmit se tanulok max átolvasom a füzetemet"
Ez a mondat mindent elárul. Matekból ez nem elég, a semmittevésből és a henyélésből ott nem lehet megélni. Napi 2-3 órát rá kell fordítani. A lustaságon és az akaratgyengeségen nem tudunk segíteni...
"semmit se tanulok max átolvasom a füzetemet" ez nem a matematikára hanem a többi tárgyra vonatkozik mert azok érdekelnek és az órán rámragad minden ezekből a tárgyakból 4-es 5-ös az átlagom :)
A matekhoz visszatérve engem az bosszant fel,hogy vki semmit se tanul még a háziját se irja meg de 4-esnél rosszabb jegyet nem szerez,én pedig nem akarom az egész délutánomat arra szánni,hogy a dolgozatnál csak egy hármast tudjak írni ...
Akkor valaki meg azt mondhatná (aki jó matekból) hogy ő meg órákig magol egy verset, vagy épp egy történelemleckét, vagy a glossart, és a számonkéréskor meg épp csak nagynehezzen átmegy, neki ebből elege van. Magolni nem tud, de "értelmesen jó agya" van, mert a matekot, a logikát vágja, és felháborítónak tartja, hogy másra (mondjuk rád) csak ragadnak a legkülönbözőbb évszámok, meg az összes történelmi esemény.
Nem vagyunk egyformák, el kell fogadni. Meggyőződésem viszont, hogy kellő szorgalommal és megfelelő hozzáállással bőven teljesíthetők a középiskolás követelmények. Mert amit matekból tanultok ott, az kb. lepkefing...
"én pedig nem akarom az egész délutánomat arra szánni,hogy a dolgozatnál csak egy hármast tudjak írni"
No comment. A matematika az egyik leghasznosabb tárgy, ha elkezdenél valóban foglalkozni vele, nem csak próbálnál túlélni, megdöbbennél, mennyi helyen van rá szükség. Igen, a kedvenceidnél is. Igen, még a törinél is, de nem az évszámoknál.
"én pedig nem akarom az egész délutánomat arra szánni,hogy a dolgozatnál csak egy hármast tudjak írni"
ritkán szoktak kihozni a sodromból, de:
Akkor bukjál meg, sírjál itt tovább és ne tanulj semmit, hibáztasd azokat, akiknek megy. Jövőre megint megpróbálkozhatsz a 11. osztállyal, akkor hátha átgondolod. Szervusz.
Minek kell matekot tanulni? Volt valakinek szüksége a mindennapi életében a trigonometrikus egyenletekre? Vagy a kör egyenletére? (nekem egyszer igen, de ez rendkívüli eset volt, az unokatesóm egy spéci lépcsőkorlátot akart csináltatni egy asztalossal)
Fokozom: szóval miért kell törit és bioszt is tanulni, anélkül is meg lehet élni! Ha nem tudom, hogy a levelibéka kétéltű, attól akár még pl. celeb is lehetek!
Az érettségi lényege szerintem ott van, hogy a munkahelyeken a munkáltatók nem akarnak szöszölni minden egyes munkára jelentkezővel, hogy mennyire lesz képes egy-egy munkakört betölteni. A betanuláskor legtöbbször a dolgozónak száraz dolgokat kell megtanulni, rendszerben kell látni a munkafolyamatokat, ha nem képes rá, az ciki neki is, meg a cégnek is - idő, energia és pénzpazarlás. Emiatt le kell tesztelni a 18 éveseket, mire alkalmasak. Ha meg tudja tanulni a töri évszámokat, a biosz rendszertanát, a matekos tételek alkalmazásait, akkor meg tudja tanulni és ennek megfelelően fogja tudni alkalmazni a munkakörével kapcsolatos szabályokat, és mivel megérti, esetleg váratlan esetekben is jól és önállóan tud dönteni. A matektanulás tehát egy próba - ha valaki nem tudja megtanulni, akkor nem érdemes olyan munkakörbe felvenni, ahol értelmes szabályok alapján kell döntenie. A cégeknek egyszerűbb azt nézni, megvan-e az érettségi, akkor már alapfokon intelligens a dolgozó. A matektanulás tehát az elmédnek egy próbája, a próba eredményét mások használják majd a Te minősítésedre. Nos, képes vagy-e rá?
Persze az érettséginek és az oktatásnak még számtalan mozgatója van - egy csomó komoly egyetemi képzés nem tud meglenni a középiskolai alapozás nélkül - erre azt lehet mondani, hogy akkor miért nem választanak a tanulók kedvenc tantárgyat már az elejétől, hogy csak azt tanulják - ezt nyugaton több helyen már csinálják, de sok példát tudok kisiklott életekről, mert felnőttkorban derült ki, hogy ahhoz lenne igazán kedve, aminek az alapjait trehányságból nem tanulta meg pl. középiskolában.
A matektanulás nem olyan, mint a töri meg a biosz. Ha nem tudod a fáraókat, attól még ötös lehetsz Mátyás királyból. Matekból pl. ha a műveletek sorrendjét elrontod, akkor nem élsz meg egyetlen témakörben se. (Még érettségizők is tömegesen rontják!) Egy vagy két éjjel nem lehet a matekdolira felkészülni, mert nem elég érteni, CSINÁLNI is tudni kell. A matek olyan, mint az élsport, ha nem rendszeresen csinálod, visszaesel. Minél több papírt írsz tele (önálló feladatmegoldásokkal), annál jobb leszel. Legjobb először olyan példákat megoldani, aminek megvan leírva a megoldása (pl. órai feladatot önállóan újraoldani) - és ellenőrizheted magad, hogy jól csináltad-e. Persze az előttem levők csupa jókat tanácsoltak, kellemesebb, ha először valakivel kettesben dolgozol, vagy a neten található videókat nézed meg...
Sok sikert!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!