Fizika 11. osztályos feladat, hőtan témakör?
Sürgősen segítség kéne, 11. osztályos fizika feladatokat kaptam amikből hétfőn írok(szám szerint 13db maradt amivel nem tudtam mit kezdeni), ez dönti el a sorsomat év végén, gondoltam kiírom őket ide külön-külön, így szól az egyik:
a, mekkora hőmennyiség szükséges 100g tömegű, 27C hőmérsékletű ólomdarab megolvasztásához?
b,az olvadásponton lévő, megolvadt, 100g tömegű ólmot 1,5dm3 (köbdeciméter), 20C hőmérsékletű vízbe öntjük. Mekkora lesz a közös hőmérséklet?
+(a hőveszteségtől eltekintünk, az ólom fajhője 130, olvadáspontja 327C, olvadáshője 24, a víz fajhője 4200)
a) Q=c*m*dT ez az a hő, ami az ólom felmelegítéséhez szükséges
Q = 130*0.1*(327-27) = 130*0.1*300 = 3900 Joule
az olvadáshő szorozva a tömeggel pedig megadja, hogy a megolvasztáshoz mekkora hőre van szükség:
Qo = Lo*m = 24*0.1 = 2.4
Tehát a megolvasztáshoz szükséges hőmennyiség Q+Qo=2902.4 Joule
Gondolom a többi feladatnál is hasonló szisztéma szerint kell gondolkozni, legalább megpróbálhatnád...
Nyílván egyszerű képletbe helyettesítésről ban szó, amit az előző válaszoló részben fel is használt.
Lapozgatni kell a fv. táblát!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!