Matematika feladatok, segítene rajtam valaki? 11. -es anyag, áttekintés
Nos, itt vannak a feladatok, amelyekkel problémáim vannak:
1)
2cos^2 x+7sinx+2=0
Gondolom át kéne írni a sin-t cos-ba, vagy hasonló, de egyszerűen nem tudom hogyan is kell.
2)
4^x+7*2^x-1=2
5)
Egy négyzet egyik oldala illeszkedik az x+2y=5 egyenletű egyenesre. A négyzet egyik csúcsa az A(4;3) pont.
a) írja fel az A csúcsra illeszkedő oldalegyenesek egyenletét!
b) mekkora a négyzet területe?
6) Gábor és Éva fagyizni mennek. Hatféle ízű fagylaltot lehet kapni. Egymásnak választanak.
a) Gábor a hatféle ízből csak négyet szeret. Mekkora a valószínűsége, hogy Éva olyan 3 gombóc fagyit választ neki, amelyben legalul Gábor által kedvelt gombóc van?
b) Számítsa ki annak a valószínűségét, hogy Gábor pontosan kétféle ízű fagyiból választ Évának 3 gombóc fagyit. (Évának sem mindegy a gombócok sorrendje!)
Ennek a feladatnak pl az alapvető megértése is...hát...érdekes.
7) Egy konvex négyszög alakú telek oldalainak hosszúságai rendre: 50 m, 70 m, 60 m, 90 m. Az 50 és 70m-es oldalak találkozási pontjából a telek szemközti csúcsába 95 m hosszú, egyenes út vezet. Mekkora a telek másik két sarokpontjának a távolsága?
8)
(ezt sajnos nem tudom másképp leírni)
Kettes alapú logaritmus x^3- kettes alapú logaritmus 8x=1
Vélemény?? Tudna segíteni valaki? Némelyikbe belekezdtem már, de egyiknek sem jutottam el a végére, valahol mindig elakadok, végső elkeseredettségemben fordultam felétek a feladatokkal. Ha valaki igazán ráér, leírná nekem hogyan is kellene megoldani őket?
Előre is megköszönöm :)
Nos, úgyis a matek gyakorlom, szóóóóval:
sin^2 x+cos^2 x =1
Ez alapján cos^2 x=1-sin^2 x
Ezt behelyettesíted:
2(1-sin^2 x)+7sinx+2=0 Tovább egyenlő 2-2sin^2 x+7sinx+2=0 Ez tovább egyenlő -2sin^2 x+7sinx+4=0 Most új ismeretlent kell bevezetni. Legyen sinx=a-val. Ekkor tehát az egyenlet így fog kinézni: -2a^2+7a+4=0. Ezt megoldóképlettel megoldod, kijön hogy a1=1,a2=0,5. Ezt vissza kell helyettesíteni. Ha sinx=1, akkor x=90, ha sinx=0,5, akkor x=30.
Nekem ez az elméletem. :D Remélem érthető volt.
4^x+7*2^x-1=2
új változó bevezetése 2^x= a
4^x=(2^2)^x = (2^x)^2 = a^2
a^+7a-3=0
a12=.... és utána behelyettesíted mind a kettő (vagy nem tudom mi jön ki) az a=2^x
talán :D
Az utolsó hülyeség. A másodiknál a kettes alapú logaritmusát kell venni, és akkor egy egyszerű egyenlet lesz belőle, csak nem nagyon van megoldása.
Első.
Köszönöm a válasz!
Jól írtam le a feladatot :)
Átszámoltam most én is, a másodfokú egyenletnél lehet a baki! Nálam a1=4, a2= -0,5
És a 4 az már jó :)
Köszönöm a segítséget! Esetleg a többi? :/
8) log[2]x^3 - log[2]8x = 1
Először elvégzed a kikötéseket (x>0).
Utána betolsz az egész alá egy kettest, ahonnan egyszerűsítés után a következőt kapod:
(x^3)/(8x) = 2.
Ezt átalakítva:
x(x - 4)(x + 4) = 0 adódik, ahonnan a kikötések miatt x = 4.
7)
Legyenek a négyszög csúcsai rendre A, B, C és D!
Ekkor AB = 50, BC = 70, CD = 60, DA = 90 és AC = 95. Kérdés: AC = ?
Az AC szakasz meghatározásához az ABC háromszögre kell alkalmazni a koszinusztételt:
AC^2 = AB^2 + BC^2 - 2*AB*BC*cos(ABC), ahol az ABC szög még nem ismert. Ennek meghatározása érdekében két szögre kell bontani: ABD szögre és CBD szögre. E két szög rendre az ABD háromszögre és a CBD háromszögre alkalmazott koszinusztétellel határozható meg.
Ennyi, csak be kell helyettesíteni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!