Segíteni valaki egy geometria feladat megoldásában?
Érdekes, eddig 16-an látták. Na mindegy, itt a kép:
Valamivel rövidebb megoldás.
A szép, szabályos háromszög megérdemli. :-)
Még annyi megjegyzés, hogy egyenlőség akkor van, ha a pont valamelyik oldalon fekszik.
DeeDee
DeeDee! Köszönöm a szép választ! Igyekszem felfogni:
Elismerem, kissé hiányos és elnagyolt az ábra, de minél gyorsabban szerettem volna küldeni a megoldást.
Veled ellentétben én a háromszögön belüli részeket használtam.
Annyit tettem, hogy a háromszögben felvett ponton át az oldalakkal párhuzamos egyeneseket húztam (a kék szakaszok), ezeknek a háromszögbe eső szakaszai a háromszöget három szabályos háromszögre (az oldalai: a, b, c) és három paralelogrammára osztották.
A kis háromszögek oldalainak párhuzamos eltolásával szemléletesen lehet igazolni az a + b + c = 1 kijelentést.
A piros szakaszok mindegyike egy-egy kis háromszögbe esik, és a geometriából adódóan ezek hossza kisebb, mint a befoglaló háromszög oldala, így az összegük kisebb a nagy háromszög oldalánál.
A felosztással egy első látásra nem nyilvánvaló, de könnyen igazolható állítás tehető:
a kis háromszögek kerületének összege egyenlő a nagy háromszög kerületével.
Remélem, ennek bizonyítása sem okoz gondot. :-)
DeeDee
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!