Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Mennyi a kovalens vegyértéke:...

Gyöngyi Berta kérdése:

Mennyi a kovalens vegyértéke: -hidrogénnel szemben:-fémek? -nemfémek? -oxigénnel szemben?

Figyelt kérdés
Segitségeteket kérem, mivel most tanulom a kovalens vegyértéket és nem értem pontosan.

2016. márc. 6. 19:26
 1/5 Arp Du ***** válasza:

"A kovalens vegyérték megadja, hogy egy adott atom hány darab kovalens kötés kialakítására képes/aktuálisan hány kovalens kötéssel kapcsolódik más atomokhoz."

Másik leírás

[link]

Kovalens kötés általában nemfém és nemfém közt.

Pl. a szén vegyértéke általában 4, hidrogénnel CH4 molekulát alkot, oxigénnel CO2 molekulát (de CO molekula is kialakulhat, amiben szén vegyértéke csak 2).

2016. márc. 6. 22:35
 2/5 Arp Du ***** válasza:
Az előző vagyok, a CO-ban szénnek a kovalens vegyértékét nem tudom, de csak 2 elektronja van kötésben, nem 4.
2016. márc. 6. 22:52
 3/5 Arp Du ***** válasza:

A kérdésre hidrogén molekulák nemfémekkel a periódusos rendszer oszlopai szerint:

CH4 NH3 H2O HF

PH3 H2S HCl,HBr,HI

2016. márc. 7. 00:41
 4/5 Arp Du ***** válasza:

Az alapokat is szeretnéd jobban érteni?

pl.

CH4: C kovalens vegyértéke: 4, H kov. vegyértéke: 1

CO2: C:4; O:2

HCl: H:1; Cl:1

H2O: H:1; O:2

NH3: H:1; N:3

N2: N:3

H2: H:1

2016. márc. 7. 09:30
 5/5 Arp Du ***** válasza:

A hidrogénnel szemben: úgy érted, hogy a hidrogénnel létrehozott kötésben? Egy molekula szerkezetére rákeresve látszik, hogy milyen kötések vannak benne (pl. CH4-ben a szén és a hidrogének közt)

A fémek közül a periódusos rendszer első 3 sorában (periódusában) lévőknek leírták a vegyértékét:

[link]

a többi fémnek nem tudom.

2016. márc. 7. 14:35

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!