Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Ha tudom egy háromszög két...

Ha tudom egy háromszög két oldalát és területét, hogy tudom kiszámolni a szögeit?

Figyelt kérdés

addig eljutottam, hogy a két oldal által bezárt szöget t=a*b*sin-gamma/2 - vel számoljam.

innentől nem vagyok biztos benne:

szinusz tétellel nem tudom folytatni, mert ahhoz kéne a harmadik oldal hossza is, amit koszinusz tétellel tudok kiszámolni.

ha már kiszámolom a harmadik oldalt, akkor a többit is tudom koszinusz tétellel csinálni, vagy inkább a szinusz tételt használjam? koszinusz tétellel nem sikerült kiszámolnom :(

2016. febr. 10. 22:33
 1/4 anonim ***** válasza:

Ha csak ennyit tudsz, akkor egyértelműen nem tudod meghatározni a háromszöget. Vegyünk egy konkrét példát:

a=1 cm, b=2 cm, T=1/2 cm^2, legyen a és b hajlásszöge y, ekkor a szinuszos területképlettel:

1*2*sin(y)/2=1/2, tehát sin(y)=1/2, ennek ugye a megoldása y=30°, viszont a 150°-os tompaszögű háromszögre, hogyha ugyanezt a képletet felírjuk, akkor is 1/2 lesz a terület.

Akárhogy is, ennyiből a harmadik oldalt csak koszinusztétellel tudod kiszámolni (vagy úgy, hogy derékszögű háromszögeket gyártasz, azokra felírod a Pitagorasz-tételt, de szerintem a koszinusztétellel jobban jársz), aztán kiszámolhatod szinusztétellel valamelyik másik szöget, de talán jobban jársz, ha már ismered a háromszög területét, hogy újra felírod a szinuszos területképlet, és azzal számolsz (ügyelni kell viszont itt is az esetszétválasztásra). A harmadik szöget onnan kapod meg a legkönnyebben, hogy tudod, hogy a háromszög belső szögeinek összege 180°.

Ha nagyon nem boldogulsz vele, írd le a példát, és kiszámoljuk.

2016. febr. 10. 23:15
 2/4 A kérdező kommentje:

a feladat:

t=100mm2

a=50mm

b=30mm

a területképlettel kijött, hogy gamma=7,67fok

koszinusz tétellel c=19,91mm

területképlettel béta=70,43 alfa=78,41

akárhogy is számolom, nem jön ki a 180 fok

2016. febr. 11. 16:49
 3/4 anonim ***** válasza:

t=100mm2

a=50mm

b=30mm

Ha a két adott oldal hajlásszöge y, akkor a területképletből

30*50*sin(y)/2=100

sin(y)=4/30=2/15, erre y=~7,66°, ez jó, viszont ennek az egyenletnek alapjáraton van még egy megoldása: y=180°-7,66°=172,34°. Ezért mondtam azt, hogy ezekből az adatokból nem lehet egyértelműen meghatározni a háromszöget.

Ismerünk 2 oldalt és az általuk közbezárt szöget, ezért felírhatjuk a koszinusztételt; ha a harmadik oldal c, akkor

c^2=30^2+50^2-2*30*50*cos(7,66°), erre

c=~20,6584 mm, valószínűleg valamit elszámoltál, hogy nem ez jött ki.

Próbáld meg ezzel az adattal végigszámolni. Illetve a másik szöggel is, amit megadtam.

Érdemes megjegyezni, hogy a y=7,66° nem pontos adat, de mód van arra, hogy pontos adatokkal számoljunk; térjünk vissza a szinuszos egyenlethez:

sin(y)=2/15, emeljük mindkét oldalt négyzetre

(sin(y))^2=4/225

Tudjuk, hogy (sin(x))^2+(cos(x))^2=1, ebből (sin(x))^2=1-(cos(x))^2, és mivel x tetszőleges szög, ezért y is lehet, így az egyenletet így tudjuk átírni:

1-(cos(x))^2=4/225, erre 221/225=(cos(y))^2, és itt fontos megadni, hogy y hegyes- vagy tompaszög-e, mert ha hegyes, akkor cos(y)=gyök(221)/15, ha tompa, akkor cos(y)=-gyök(221)/15, és ekkor a koszinusztételben ezt lehet beírni cos(y) helyére.

Egyébként, ha ezzel számolunk, akkor c-re 20,6588 jön ki, ami persze nem nagy különbség az elsőhöz képest.

2016. febr. 11. 20:02
 4/4 A kérdező kommentje:
nagyon köszönöm a választ, sikerült megértenem :)
2016. febr. 11. 22:43

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!