Hol rontottam el a feladatot? (matek)
Egy háromszög oldalainak aránya 5:4, az általuk bezárt szög 120 fok, a harmadik oldala 20 cm. Mekkorák az ismeretlen oldalak és a szögek?
Lehet nagy hülyeség az egész, amit csináltam. Igazság szerint amit elmondtak az osztálytársaim, hogy a szinusz és koszinusz tételt vettük és, hogy hanyadik oldalon van a házi... Szóval a könyvből igyekeztem megérteni, de ez a feladattípus kifogott rajtam.
Amikor felírod a koszinusz-tételt, akkor a -2*4x*5x*cos(gamma) tagban a 4x helyett 3x-et írtál fel.
Utána alatta lévő sorban gamma=60 fokkal számolsz, pedig az 120°, nem kell elfelezni.
Ú, tényleg :D
Köszönöm szépen.
A feladatleírásból ugye kiderül,hogy az egyik szög 120 fokos,ami kizárja,hogy a másik kettő közül az egyik 90 fokos legyen.Tehát így,ebben a formában,ebben a háromszögben NEM használhatod a szöggfüggvényeket(sinus,cosinus,tanges,kotangens)
Nézd meg,nem-e maradt ki valami?
Meg is van, az előbb nem néztem tovább a feladatot, de nagyon súlyos hiba!
A kérdésedben szereplő linken a 400=(41x^2)-15x egyenletben a jobb oldalt egyszerűen összevontad, miközben az egyik tag x^2, a másik pedig x. NEM lehet összevonni őket! Ez bizony egy másodfokú egyenlet, amit a megoldóképlettel meg tudsz oldani.
Egyébként: (a*x)^2 = a^2 * x^2
www.mathematika.hu/viewpage.php?page_id=58
Nemrég végeztem,ennyit azért én is tudok...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!