Kémia, segítségre lenne szükségem?
Nem kérem, hogy oldjátok meg helyettem, csak kérlek segítsetek a megoldás folyamatában.
Nagyon hálás lennék!
Találtunk a konyhában, egy zacskóban fehér port, amire csak az van ráírva, sütőpor. A háztartásban kétféle sütőport is használunk, most nem tudjuk, hogy melyikről van szó, ezért megvizsgáljuk az anyagot. Lemérjük a tömegét, 20g. Kis részletét vízben oldjuk, látjuk, hogy jól oldódik, vizes oldata gyengén lúgos kémhatású. Másik 5g-os részletéhez sósavat adunk, színtelen, szagtalan gáz keletkezik. Megmérve az összes keletkező gáz térfogatát, standard állapotban 1276cm3-t kapunk. Számítással és a tapasztalatok alapján állapítsd meg, hogy milyen összetételű a sütőpor! Mi a sütőpor működésének elve? Írd fel a reakció egyenletét, ami sütés közben végbemegy! Néhány sütőporhoz kevernek keményítő port is. Hogyan vizsgálnád meg, hogy ebben a mintában van-e?
A sütőpor egyik fő alkotóeleme a NaHCO3 (szódabikarbóna)
A sósavval való reakciója során NaCl, víz és szén-dioxid fog keletkezni (írd fel a reakcióegyenletet)
Ez alapján meg tudod határozni azt, hogy az 5g-os sütőpormintának hány százaléka lesz szódabikarbóna.
A működése egyébként azon alapszik, hogy hő hatására szén-dioxid fejlődik, ezért lesz a tészta levegős, omlós.
Keményítő kimutatására pedig keress rá, utolsó kérdésre ez a válasz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!