Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Csoportosítsd a szöveg valamen...

Csoportosítsd a szöveg valamennyi igéjét ragozásuk szerint. (Szöveg lent) Ennek mi a megoldása?

Figyelt kérdés

A szöveg:

A vasárnapot a család Pécsett töltötte. Mindenütt jártunk, ahová érdemes elmenni a városban. Meglátogattuk Misinatetőt is. A család ott ebédelt az egyik étteremben. Anyukám rántott húst evett. Apu sült kacsacombot falatozott párolt káposztával. Én brassói aprópecsenyét kértem. Örültünk annak, hogy együtt lehetünk. Ebéd után még egy nagy sétát tett a családunk az árnyas fák között.

A szöveg összes igéjét csoportosítani kell.

És van általános ragozású ige és határozott ragozású.

Előre is köszi a segítséget.

2016. jan. 3. 11:25
 1/2 anonim ***** válasza:

Általános: jártunk, ebédelt, evett, falatozott, örültünk, lehetünk, tett

Határozott: töltötte, meglátogattuk, kértem

Ezt régebben úgy nevezték, hogy alanyi és tárgyas ragozás. Az általánosnak vagy nincs tárgya, pl jártunk, vagy a valamit szót lehet melléilleszteni, pl evett valamit. A főnév névelője, ha van, határozatlan, egy, pl Egy házat látok.

A határozott mellé az azt névmás illik, pl meglátogattuk azt (nem pedig meglátogattunk azt). A névelő itt határozott, pl a házat látom. Ezek párban szoktak előfordulni, az ettem pont kivétel, mert annak mindkét alakja egyforma: ettem valamit, megettem azt.

2016. jan. 3. 12:19
 2/2 anonim ***** válasza:
Most hogy jobban belegondolok, az ettem se kivétel, csak múlt időben 1. sz. 1. személyben megegyezik a két alak, de a többiben már nem. Ettem, ettél, evett ill. megettem, megetted, megette.
2016. jan. 3. 12:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!