Hogyan tudom eldönteni egy sorról, hogy konvergens-e?
Figyelt kérdés
2015. dec. 13. 18:43
1/2 anonim válasza:
Kiszámolod a sorösszeget és megnézed, hogy mi a határértéke.
Ha az a hatérérték létezik és nem végtelen, akkor konvergens. Egyébként (ha nem létezik vagy végtelen), akkor divergens.
Mondjuk 13 éve tanultam analizist, úgyhogy lehet nem teljesen preciz amit irtam.
2/2 bongolo válasza:
Tipikusan nem úgy kell, ahogy #1 írta. Nagyon sokszor nem tudja az ember a határértéket, de azt lehet tudni, hogy konvergens vagy divergens.
Nagyon sokféle módszer van, pl. majoráns vagy minoráns sor, aztán pl. hányadoskritérium, gyökkritérium, meg még egy csomó. A feladattól függ, hogy melyiket lehet használni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!