Ausztrál végzős gimnazisták nehéz matekfeladata?
A neten találtam a következő feladatot.
Ausztrál végzős gimnazisták olyan feladatot kaptak egy matekvizsgán, hogy azonnal bejárta a közösségi médiát. Egyeseknek könnyű, másoknak megoldhatatlan a példa. Nektek sikerül megfejteni?
Múlt pénteken egy ausztrál középiskolában a diákok a következő vizsgafeladattal szembesültek. Azóta pörög az interneten a feladat, néhányan egyből rávágják a választ, sokak számára azonban megoldhatatlannak tűnik a példa. Ti rájöttök a megoldásra?
A példában két, egymásnak támasztott pénzérme látható. Az érmék egyenként 12 egyenlő hosszúságú oldallal rendelkeznek, és a rajzon jelölt szög nagyságát kell kitalálni.
Vajon 12, 30, 36, 60 vagy 72 fokos? Megvagytok? Sikerült?
Nem tudom, mit gondoljak az ausztráliai matematika oktatásról...? :-)
Egy szabályos, konvex sokszög belső szögeinek összege (n-2)*180°, vagyis ez egy szabályos 12szög esetén 1800°, amiből következik, hogy egy-egy csúcsánál lévő szög 1800°/12=150°. Ha megnézed, a keresett szögnél lévő csúcs (is) kiegészíthető 180°-ra, ehhez ugye 30° szükséges, ez épp a keresett szög fele. Tehát a szög 60°-os.
Nem tudom ez miért keltett olyan nagy felháborodást vagy figyelmet, ilyen példa nem egy van Magyarországon is.
Kb 1 perc alatt megoldottam fejben, ez számomra két dolgot jelez:
1) az emberek nagy része olyan buta, hogy egy ilyen egyszerű (mert az) példát is képtelen megoldani
2) olyan borzalmas az oktatási rendszer, hogy egy ilyen példa nehéznek számít.
És ugye tudjuk, hogy mindig a legostobább a leghangosabb.
Elég szomorú...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!