Valószínűségszámítás feladat?
A feladat:
Egy villamosvezető egy megállóban a villamos nyolc ajtaja közül bármelyiket 0,8 valószínűséggel nyitja ki.
Mekkora a valószínűsége, hogy nem nyitja ki az összes ajtót a megállóban?
Mekkora a valószínűsége, hogy egyetlen egy ajtót sem nyit ki a megállóban?
Feltételezem az ajtók nyitása egymástól független.
a.) Ha nem nyitja ki az összes ajtót, akkor legalább egy zárva lesz. Mivel ezt elég sokáig kéne számolni, visszafelé számolunk, azt számoljuk ki, hogy mennyi annak a valószínűsége, hogy minden ajtó nyitva marad.
Ennek a valószínűsége 0,8^8 . Mivel ez és a kérdéses esemény egymást kizáró események, ezért a kívánt valószínűség : 1-0,8^8 (komplementer esemény)
b.) Annak a valószínűsége, hogy egy ajtó zárva lesz : 1-0,8=0,2 (szintén komplementer esemény)
8 ajtónál ez 0,2^8
Mekkora a valószínűsége, hogy egyetlen egy ajtót sem nyit ki a megállóban?
0,2^8
Mekkora a valószínűsége, hogy nem nyitja ki az összes ajtót a megállóban?
1-0,8^8
1. (0.8*0.8*0.8*0.8*0.8*0.8*0.8*0.8)*10e8
2. (0.2*0.2*0.2*0.2*0.2*0.2*0.2*0.2)*10e8
szerintem
Szép, kb. 2-an egyszerre oldottuk meg :)
Kedves első!
a) 0,2*(0,8)^7 --> ezt rosszul írtad, mert ez csak az az eset, amikor pontosan 7 ajtó van nyitva és 1 zárva, de ennél jóval több eset van, mivel lehet hogy 6 van nyitva és 2 zárva, 5 van nyitva és 3 zárva...
4. és 6. vagyok
Illetve 3-an oldottuk meg.
Amit az 5. válaszoló ír, az pedig hatalmas hülyeség.
Nem beszélve arról, hogy külön lehetőségnek számítana az, hogy az elsőt, másodikat stb tartja nyitva, azaz binomiális tételt kéne alkalmazni, feltételezem ez egy sima órai/középszintűs feladat, úgyhogy ez a legjobb lehetőség, hogy a binomiális tétel használatát elkerüljük.
A ^ jel a hatványozást jelenti, tehát pl 0,2^8 az 0,2 a nyolcadik hatványon.
Azt viszont nem is értem, hogy a tökéletes válasz miért van lepontozva!?
Ha valaki rosszul csinálja, fogadja el, de ne pontozza le a helyes megoldást...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!