Val. Szám.18 mintavételből 2 hibás, mennyi az esélye annak, hogy 900 mintavételből a hibások száma 95 és 105 között lesz?
Figyelt kérdés
Annak az esélye, hogy hibásat választunk ki, minden mintavételnél ugyan annyi. Gondolom ez visszatevéses..
Valaki ennek a megoldását le tudná vezetni nekem?
2015. okt. 11. 18:17
1/4 anonim válasza:
Összes lehetőség: 18^900
Kedvező esetek:
95 hibás: 2^95*16^805
96 hibás: 2^96*16^804
.
.
.
105 hibás: 2^105*16^795
A különböző eseteket összeadod, az lesz a kedvező esetek száma. A kettő hányadosa lesz a valószínűség.
2/4 A kérdező kommentje:
Bocs picit félre érthetően írtam le a feladatot. 1 mintavételnél p az esélye, hogy hibás lesz, de nem tudjuk pontosan mennyi a p. Viszont azt tudjuk, hogy valaki kipróbálta, hogy 18 mintát vesz, és azt tapasztalta, hogy ebből 2 lett a hibás. Ebből arra következtethetünk, hogy 1/9 a hibások aránya, de a kérdés az, hogy ez mennyire jó megközelítés? Tehát ha 900 mintát veszünk, akkor nyilván el tud fajulni oylanná is hogy 200 hibás lesz, de ennek elég kicsi esélye lesz akkor, ha az első 18 mintavételnél 2 volt.
2015. okt. 11. 19:17
3/4 A kérdező kommentje:
úgy értem attól, hogy 18ból 2 lett hibás a teszt során, még simán lehet, hogy nem 1/9 az esélye a hibának, hanem 1/50 csak épp nem voltunk szerencsések, vagy az is lehet, hogy 1/2 a hibásra az esélye, csak nagyon szerencsések voltunk.
2015. okt. 11. 19:20
4/4 anonim válasza:
Ha a mintavetel pontossagara nincs informacio, akkor nem hiszem, hogy meg lehet oldani, mivel a 0 es a 100%ot kiveve a mintavetelek tetszoleges szazaleka lehet hibas...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!