Egy négyzet alapú gúlának az oldaléle 13cm, a testmagassága 12cm. Amiket ki kéne számítani: az alapélei, a felszíne és a térfogata. A probléma az hogy az alapélre 10cm jött ki, ami szerintem nem jó. A feladat hibás, vagy az én megoldásom?
Figyelt kérdés
2015. febr. 4. 15:30
1/3 anonim válasza:
A 10 az jó de nem alapélnek hanem az a négyzet átlója.
oldalél a testmagassággal és a négyzetátló felével alkot
derékszögő háromszöget.
2/3 A kérdező kommentje:
Jaj nagyon rossz napom van ma! XD köszi a választ így legalább megértettem! De azért lenne még egy kérdésem ugyanahhoz a feladathoz: itt a testmagasság 3cm, a felszín 243 négyzetcenti és ebből a kettőből kéne kiszámítani a térfogatot az oldal és alapélt. Ezt egyáltalán lehetséges valami képlettel/"logikus módon" megoldani?
2015. febr. 4. 15:52
3/3 anonim válasza:
Ehhez csúnya egyenletem van.
Alapél=a oldallap magassága:m
A=a^2+((a*m)/2)*4=243
a^2+2am=243
A testmagasság az alapél fele és az oldallap magassága derékszögű háromszöget zár be.
(a/2)^2+3^2=m^2
Van két egyenlet:
a^2+2am=243
(a/2)^2+3^2=m^2
két egyenlet két ismeretlen bár elég csunyák de jobb most nem jut eszembe.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!