Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Lecsekkolnátok, hogy nem...

Lecsekkolnátok, hogy nem csesztem-e el?

Figyelt kérdés

f(x) függvény hozzárendelési utasítása:

y=sqrt(2x-x^2) , ennek kell az értelmezési tartományát leszűkíteni úgy,hogy azon invertálható legyen,és fel kellett írni az inverz függvényt.

[1;2]-re szűkítettem(ez lesz az értelmezési tartomány),az ehhez tartozó értékkészlet pedig [0;1],

Az inverz függvény értelmezési tartománya ekkor [0;1], értékkészlete [1;2] , hozzárendelési utasítása pedig:

y=sqrt(-x^2+4)+2

Megköszönném,ha valaki leellenőrizné:)

2015. okt. 7. 14:32
 1/5 anonim ***** válasza:
0%

Semmiképp nem jó, egy négyzetgyökfüggvény inverze egy másodfokú egész, te pedig inverzként is egy négyzetgyökös kifejezést írtál.

Az értékkészletszűkítés sem jó, a felírt függvény szűkítés nélkül is "invertálható", mivel szigorúan nő, fogalmam sincs hogy hoztad ki azt az egykettőt.

Továbbírni most nincs időm, de az alapján, amit írtam gondold újra.

2015. okt. 8. 16:31
 2/5 Tom Benko ***** válasza:
A függvény csak a [0,2] intervallumon ad valós számot, úgyhogy ezen van értelme inverzről beszélni (ha komplex függvény, akkor természetesen mindenhol van inverze). Az inverzét megkapod, ha megoldod x-re a kifejezést, majd megcseréled a változókat.
2015. okt. 8. 16:48
 3/5 tatyesz ***** válasza:

Kétféleképpen lehet leszűkíteni:

Egyik: [0;1] intervallumra. Ekkor az inverze: y=1-sqrt(1-x^2)

Másik: [1;2] intervallumra. Ekkor az inverze: y=1+sqrt(1-x^2)

Neked a második kijött, csak valahol elszámoltad.

2015. okt. 8. 21:18
 4/5 tatyesz ***** válasza:

#1 A grafikon: [link]

Csak a [0;1] intervallumon szig. nő. Tehát van értelme a leszűkítésnek.

2015. okt. 8. 21:23
 5/5 A kérdező kommentje:
köszi tatyesz :)
2015. okt. 9. 15:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!