Szerintetek mit jelent?
Történelem házi feladatként azt kaptuk, hogy értelmezzük Hammurapi 25. törvényét, fogalmazzuk meg, hogy mit akar vele "jelképesen" magyarázni. Nem a konkrét jelentése érdekes a szövegnek, hanem az üzenete. És erre próbálok rájönni, de nem sikerül.
A törvény így szól:
"Ha egy szabad ember házában tűz üt ki, s az, aki oltani siet oda, a ház gazdájának holmijára vetvén szemét, bármit is eltulajdonít: az illetőt ugyanabba a tűzbe vessék."
Én így értelmezem.
Adott egy ház, ahol kiüt a tűz. (mint pl. manapság bármikor)
Bemegy a tűzoltó, és ellop valamit, akkor azért ugyanúgy felelősségre vonják, mintha betört volna és úgy tulajdonított volna el valamit.
Viszont itt elég durva a szitu, mert az jön le nekem, hogy aki megy a házba tüzet oltani, és abból a házból lop, akkor halál jár érte, úgy hogy tűzben égjen el. (gondolom máglyán)
Csak nem szó szerint az égő ház tüzébe lökik be.
Igen, ahogy az előttem válaszoló is írta, tűz esetén éppen elég nagy veszteség valaki számára, hogy a lángokban elpusztul mindene, vagy majdnem mindene, tőle még lopni is, az főbenjáró bűnnek számítson.
Van azonban egy másik olvasata is a törvénynek, amire nem tért ki az előző kommentelő.
Ez pedig az, hogy a törvény kiemeli, "Ha egy szabad ember házában tűz üt ki", akkor érvényes ez a törvény.
Magyarul, a rabszolgákat nem védte Hammurapi törvénye, őket "emberszámba" sem vették.
Azt sugallja a törvény pontos értelmezése, hogy tőlük nyugodtan lophatott bárki tűz esetén is, azért nem járt büntetés.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!