Szerintetek mit jelent?

Figyelt kérdés

Történelem házi feladatként azt kaptuk, hogy értelmezzük Hammurapi 25. törvényét, fogalmazzuk meg, hogy mit akar vele "jelképesen" magyarázni. Nem a konkrét jelentése érdekes a szövegnek, hanem az üzenete. És erre próbálok rájönni, de nem sikerül.

A törvény így szól:

"Ha egy szabad ember házában tűz üt ki, s az, aki oltani siet oda, a ház gazdájának holmijára vetvén szemét, bármit is eltulajdonít: az illetőt ugyanabba a tűzbe vessék."

2015. okt. 4. 19:55
 1/2 anonim ***** válasza:

Én így értelmezem.

Adott egy ház, ahol kiüt a tűz. (mint pl. manapság bármikor)

Bemegy a tűzoltó, és ellop valamit, akkor azért ugyanúgy felelősségre vonják, mintha betört volna és úgy tulajdonított volna el valamit.

Viszont itt elég durva a szitu, mert az jön le nekem, hogy aki megy a házba tüzet oltani, és abból a házból lop, akkor halál jár érte, úgy hogy tűzben égjen el. (gondolom máglyán)

Csak nem szó szerint az égő ház tüzébe lökik be.

2015. okt. 4. 20:20
 2/2 anonim ***** válasza:

Igen, ahogy az előttem válaszoló is írta, tűz esetén éppen elég nagy veszteség valaki számára, hogy a lángokban elpusztul mindene, vagy majdnem mindene, tőle még lopni is, az főbenjáró bűnnek számítson.

Van azonban egy másik olvasata is a törvénynek, amire nem tért ki az előző kommentelő.

Ez pedig az, hogy a törvény kiemeli, "Ha egy szabad ember házában tűz üt ki", akkor érvényes ez a törvény.

Magyarul, a rabszolgákat nem védte Hammurapi törvénye, őket "emberszámba" sem vették.

Azt sugallja a törvény pontos értelmezése, hogy tőlük nyugodtan lophatott bárki tűz esetén is, azért nem járt büntetés.

2015. okt. 5. 09:40

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!