Matek példa: négyzetgyök N egyenlő Q ahol N természetes szám a Q meg racionális. Létezik megoldás?
Persze, hogy létezik.
Pl. N=4 és Q=2
Végtelen sok megoldás létezik.
Pontosabban:
N=4, és Q1=2, Q2=-2.
A -2 négyzete is 4.
debitus!
Hülyeséget beszélsz, a négyzetgyök csak pozitív szám lehet.
En ugy tudtam hogy az 1,2,3, 100, 101 satobbi nem racionalis szamok hanem egesz szamok. Racionalis pl 2/3 vagy 5/8 satobbi. Legalabbis ezt irja a wikipedia:
A racionális számok tizedestört alakja véges vagy végtelen szakaszos (tehát a felírásban egy ponton túl a számsorozat periodikusan ismétlődik).
Szoval: olyan N szamot keresunk aminek a gyoke felirhao a/b formaban ahol a osztva b-bel szakaszos.
Na ezt nem tudom megoldani.
Minden egész szám egyben racionális szám is.
Gondolj bele, felírható két egész szám hányadosaként. Pl. 8=16/2
Igen, én beszélek hülyeséget, pedig te nem tudod 7
karakteres nickemet másolni!
.
(-Q)×(-Q)=Q^2 (Q a négyzeten)
(+Q)×(+Q)=Q^2.
Ha tehát Q^2-ből négyzetgyököt vonunk, az eredmény lehet
-Q ugyanúgy, mint +Q!
Üdv a matematika világában!
dubitus!
Hidd el, hogy hülyeséget írtál!
Az egy dolog, hogy pl (-3)^2=9, de attól még a gyök(9) az 3 lesz, nem pedig mínusz 3.
Nézz utána okostojás, mielőtt leoltasz mást!
Nem vitatkozom tovább.
Mellesleg megjegyzem, ha -3^2=9, akkor a 9-nek négyzetgyöke lehet -3 is!
Ráadásul a komplex számok körében értelmezett a győk -9 is!
Si tacuises, philosophus mansisses!
.
Ajánlatos felfrissítened matematikai ismereteid!
A négyzetgyök fogalma: egy nemnegatív szám négyzetgyöke az a NEMNEGATÍV SZÁM, aminek a négyzete maga a szám.
Ha csak a wikipédiára felmész, ott is olvashatod:
A négyzetre emelés függvénye nem kölcsönösen egyértelmű leképezés, hiszen a-nak és -a-nak ugyanúgy a^2 a négyzete. A négyzetgyökvonás művelete így nem lenne egyértelmű, emiatt a (valós) négyzetgyök definíciójakor kikötik, hogy az eredmény legyen NEMNEGATÍV.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!