1 mol kristályszódát (1 mol Na2CO3 10 mol vízzel kristályosodik) oldunk 200 g vízben. Hány mól iont tartalmaz az oldat? Illetve hány tömegszázalékos az oldat? (a kristályvízzel is számolj! )
Légyszíves csak olyasvalaki írjon választ, aki TÉNYLEGESEN ért a kémiához, nem csak azt hiszi, hogy ért hozzá. Ugyanez a kérdés már fel lett téve pár éve kétszer, de az egyik válasz abszolút baromság, a másik pedig nincs elmagyarázva.
Ha hozzáértö vagy és lennél olyan kedves, hogy elmagyaráznád, hogy jön ki az eredmény, azt elöre is köszönöm.
a) Az oldott iontartalom teljesen független attól, hogy mennyi vízben oldjuk. Mivel 1 mol Na2CO3-at oldunk, és abban van 2 Na+ és egy CO3(2-) ezért összesen 3 mol ion lesz az oldatban.
És itt most akkor megjegyezném, hogy ez a válasz rohadtul pontatlan, mert a CO3(2-) ionok hidrolizálnak:
CO3(2-) + H2O <---> HCO3(-) + OH(-)
Ezért a vízből is képződik valamennyi OH-ion, amivel nem tudunk számolni, mert nem ismerjük a szénsav savállandóját, de mivel ez így nagyon megbonyolítja a feladatot, ezért ettől el is tekinthetünk. Valószínűleg nem erre kíváncsi a tanár, mivel ez amúgy bőven egyetemi anyag. Másik, hogy a víz autoprotolízisétől is eltekintettem, de hát ugye tudjuk hogy van ilyen hogy:
H2O + H2O <---> H3O+ + OH-
1 mol vízben 10^-7 mol H3O+ és OH- van, a 200g víz az durván 11 mol, tehát abban lenne valami 10^-6-os nagyságrendű anyagmennyiségű ion, de ettől nyilván szintén eltekintünk.
b) 1 mol kristályszódát oldunk, akkor abban van még 10 mol víz, aminek tömege 180g. Ehhez adjuk hozzá a 200 grammot, így összesen 380g vizünk lesz. Az 1 mol tiszta szóda tömege 106 gramm, tehát m%=106/(106+380)*100%=21,81%
Nagyon szépen köszönöm, megy a zöld kéz.:)
Az a, kérdéssel nem tudtam mit kezdeni, kicsit értelmetlennek gondoltam, de a b-nél nekem is ez jött ki, csak gyanúsan egyszerünek tünt az egész.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!