Hány m3 20 db 1. -méteres hosszúságú fenyőrönk, átlag vastagsága 35 -cm?
Nem pontosan…
78,5%-os kitöltésük a szabályos egyenes hengereknek van. A nem éppen mindig kör keresztmetszetű és valamennyire girbe-gurba fák csak szellősebben helyezhetők el, több köztük a levegő. A kitöltési tényezőjük csak 57,14%.
Vagyis, ha ládába, kalodába helyezzük el a rönkfákat: a térfogat alig több mint felében (57,14%) lesz fa, és 42,86%-nyi részben levegő lesz.
Ugye, minél szabálytalanabb, rendezetlenebb valami, annál több helyet igényel. Ha egy 10 férőhelyes parkolóba minden autós illedelmesen áll be, akkor 10 autó fér el. De, ha az internetes „parasztparkoló”-ban látható módon, ferdén, rossz helyre állva, 2 autó elfoglal 5 helyet, akkor már nem fér el 10 autó.
És, természetesen, nem bántásképp, (csak ha szóba hoztad, a tárgyszerűség miatt), de a kör területének számítása; körhenger felszín- és térfogatszámítása általános iskola 7. osztályos tananyaga.
Azért én csínján bánok az ilyesmivel. Ami a képzettségembe, gyakorlatomba, érdeklődési körömbe tartozik, azokban jártasságom van. Ugyanakkor, unokáim mellett tapasztalom, hogy amivel évtizedekig nem foglalkoztam, azokban a témákban az általános iskola alsó tagozatához is kevés a tudásom. Elfelejtettem.
Vannak, amiket felsőfokú szinten tudok; vannak, amiket jó, ha általános iskolai szinten; vannak, amiket egyáltalán nem. Mivel az utóbbi két tárgykör sokkal bővebb, belátom, hogy nincs okom dicsekedni az elsőkkel, és megbántani másokat, mert ők nem azokban jók.
Ezért zavar nagyon, ha kérdésre a kérdezőt sértő, bántó, becsmérlő jelzős választ írnak. Lehet, hogy abban a témában jártas a válaszíró, de azért kíváncsi lennék arra, hogy ő mi mindent nem tud? Amikben ő a „gyagyás dedós”. (Persze nem szerintem, csak az ő minősítése szerint.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!