Melyek azok az esemnények, történések amik a legfontosabbak a Felvilágosodásban? Irodalom.
Tudom, hogy google, meg is tettem, de most olyan 1-2 mondatokra vagyok kíváncsi, amit Ti mindenképp fontosnak tartotok.
Köszi
A magyar felvilágosodás
Ideje: 1772-1823 – 1. reform országgyűlés (Bessenyei Ágis tragédiájának keletkezése-1772)
Magyarország és Európa viszonya:
Ny-Európában gyors gazdasági fejlődés és polgári átalakulás tapasztalható. Itt jönnek létre először a felvilágosodás eszméi.
Magyarország a Habsburg-birodalom része: – függőség, – gazdasági elmaradottság, – feudális viszonyok jellemzik.
Polgári átalakulás nincs. (polgárok hiányát a kis- és köznemesség tölti be.)
A felvilágosodás eszméin belül 2 nézet alakult ki:
1. A társadalmi fejlődést Bécstől, II. Józseftől várják a felvilágosult abszolutizmus hívei a JOZEFINISTÁK
2 .A felvilágosult eszméi nemzeti színekkel látják el, aminek célja a függőség lazítása a NEMESI ELLENÁLLÁSI MOZGALOM
Képviselői: Orczy Lőrinc, Gvadányi József, Fazekas Mihály – népies irodalmi műveket alkottak – idealizált népiesség.
1795 Martinovics féle összeesküvés, a magyar jakobinus mozgalom.
Célja: A nemzeti és a polgári törekvések összekapcsolása.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!