Integrálási probléma. Ezt hogyan kellene megoldani (Többi lent)?
Az lenne a problémám, hogy az előbbi linken megoldásnak: 5 sqrt(1/(25-x^2)) sqrt(25-x^2) sin^(-1)(x/5) függvényt írja, de nekem csak simán arcsin(x/5) jött ki. A két gyökös rész és az 5 nem tudom hogyan került oda szorzatként.
Én úgy végeztem el, hogy az x/5 = sin(t) -vel és innen fejeztem ki a többit, a linkben pedig u-t tette x/5-tel egyenlővé.
Valaki esetleg tudja a probléma megoldását, hogy miért került oda az arcsin(x/5) elé a 2 gyökjel, illetve az 5-ös?
A válaszokat előre is köszönöm!
A gyökökkel kapcsolatban nézd meg az idei közép szintű matematikaérettségi első feladatát.
Az 5-ösnél meg arra tippelek, hogy a dx-et elfelejtetted lecserélni. (Szóval kihagytad a Jacobi-determinánst, vagy mit…)
Jó a helyettesítés x/5=sin(t). Ebből dx=5cos(t)dt. Ha ezeket írod vissza, ki kell hogy jöjjön, megfelelő átalakításokkal. Esetleg van ott még az az alternate form, vesd össze azzal is, sok alakja lehet a megoldásnak.
Kedves első válaszoló, a Jacobi-determinánst nem tudom miért kevered ide. Annak többdimenzióban van szerepe, koordinátatranszformáció alkalmazásakor.
Sőt akkor sem a determinánsa kell, hanem annak abszolút értéke. Itt ilyen probléma nem áll fenn, egydimenziós valós integrálról van szó.
Köszönöm szépen a válaszokat!
Valóban elfelejtettem odaírni az 5-öst a dx/dt=5cost-nél.
Amúgy ha elvégezed még integrálás előtt a négyzetreemelést, összevonást, stb, ezt kapod:
1/gyök(1-(x/5)²)
Ezt kell integrálni. Van egy ilyen integrálási szabály:
int f(ax+b)dx = F(ax+b)/a + C (F a f primitív függvénye)
A feladatban a-nak 1/5 felel meg, a b meg 0.
Így a megoldás: arcsin(x/5)/(1/5) + C = 5*arcsin(x/5) + C
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!