Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Egy ellipszis nagytengelye...

Egy ellipszis nagytengelye a=2, kerülete k=6, mekkora a kistengelye?

Figyelt kérdés

2015. máj. 15. 19:51
1 2
 11/16 A kérdező kommentje:

"A feladatkiírás akkor értelmes és korrekt, ha megadod azt, hogy milyen pontossággal kéred a végeredményt."

Jogos, bár nyilvánvalónak tűnt, hogy pontos megoldás nincs, tehát csak egy jó közelítés lehetséges.

"...nem érdemes kiírni 88 db tizedesjegyet, hiszen lehet, hogy pl. csak az első 4 vagy 5 ami pontos."

Amiket kiírtam, az ÖSSZES jegyre pontos.

A pontos képlettel számoltam (2.):

[link]

a kiírtnál nagyobb pontossággal.

Esetleg ellenőrizd! (mielőtt kritizálod) :D

2015. máj. 17. 12:09
 12/16 anonim ***** válasza:

"A pontos képlettel számoltam (2.)"

Jó, de hogyan? Valahol csak levágtad azt a szummát meg a produktomot... Innentől kezdve az is közelítő.

Mondom, az már egy numerikus analízis feladat, hogy hol kell levágni a sort és produktumot, ahhoz, hogy adott hibahatáron belül legyünk.

Ez ekvivalens azzal, hogy adott értékes jegyek száma függ a sor, ill. produktum véges szeletének hosszától.

Aztán lehet, hogy amit leírtál, tényleg 8 jegyre pontos, de a bizonyítás nem olyan egyszerű. Esetleg utánaszámoltál?

2015. máj. 17. 19:03
 13/16 A kérdező kommentje:

Ha nekem nem, a wolframalphanak talán hiszel, és ez meggyőz:

[link]

[link]

2015. máj. 17. 21:00
 14/16 A kérdező kommentje:

Esetleg ez? :D

[link]

2015. máj. 17. 21:26
 15/16 anonim ***** válasza:

Jó, én értem azt, hogy a wolframalpha sokmindent kiszámol (persze ott is közelítések mennek a háttérbe, csak azt nem nagyon látjuk), de részemről akkor is felesleges ennyi tizedesjegyet kiírni, két okból is:

1. Kezelhetetlen.

2. Mérhetetlen.

Amúgy még egy apró megjegyzés: A feladat akkor lenne igazán korrekt, ha azt is megmondták volna, hogy a megadott nagytengely (a) és a kerület (k) honnan származik. Tán valaki lemérte?

Azonnal mérési hibával terhelt! Sőt az értékes jegyek száma pusztán 1, vagyis az "a" értéke lehet 1.5 is, meg 2.5 is, mert mind a kettőt 2-re kerekítjük. (Hasonlóan a kerületnél is 5.5 és 6.5 között lehet).

Ezekből vissza kéne számítani b-re két szélsőséges esetet, mikor legnagyobb az eltérés köztük, biztos lenne kb. 20 % ha nem több...

2015. máj. 17. 22:34
 16/16 anonim ***** válasza:

> „Amúgy még egy apró megjegyzés: A feladat akkor lenne igazán korrekt, ha azt is megmondták volna, hogy a megadott nagytengely (a) és a kerület (k) honnan származik. Tán valaki lemérte?

Azonnal mérési hibával terhelt! Sőt az értékes jegyek száma pusztán 1, vagyis az "a" értéke lehet 1.5 is, meg 2.5 is, mert mind a kettőt 2-re kerekítjük. (Hasonlóan a kerületnél is 5.5 és 6.5 között lehet).”

> „Azonnal mérési hibával terhelt!”

Hogy kitaláltad, hogy valaki lemérte! Nem semmi! Te valami médium vagy?

És a mértékegységek nem hiányoznak, azokat miért nem említed?

Ha valaki ennyire képtelen az elvonatkoztatásra, hogy egy geometriai alakzat a sima R^2 síkon is elhelyezkedhet, és szabadon, egzaktul választhatjuk a paramétereit, akkor ne csodálkozzon, ha folyton lepontozzák…

Biztos valami ezoterikus mérnök vagy, mint Egely György, és szerinted a matematikusok és fizikusok mind hülyék.

2019. ápr. 1. 13:47
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!