Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Matematikaaaa. Mi az egyenlet,...

Kszll kérdése:

Matematikaaaa. Mi az egyenlet, amiből ki tudok indulni? Hogyan jövök rá az egyenletre? Aztán hogy folytatom?

Figyelt kérdés
Határozza meg az adott sugarú gömbbe írható maximális felszínű körhenger magasságát és alapkörének sugarát!

2015. máj. 10. 17:30
 1/5 anonim ***** válasza:
+++
2015. máj. 11. 13:47
 2/5 anonim ***** válasza:

Fel kell írni egy R sugarú gömbbe írható körhenger felszínének képletét (két alapkör és a palást területe). Ebben szerepel a gömb sugara (R), az alapkör sugara (r) és a henger magassága (a). Ezek között nyilván összefüggés áll fenn, mivel a hengert a gömbbe írtuk. Ez az összefüggés éppen a Pitagorasz-tétel alapján írható fel (rajzold fel a keresztmetszeti képet):

R^2 = r^2 + (a/2)^2

Vagyis az a és r paraméterek közül csak az egyik független, tehát lehet ez alapján maximalizálni a felületfüggvényt. Nem tudom, hogy tudsz-e már deriválni, de a felületfüggvény ezen paraméter szerinti deriválásának nullával egyenlővé tételével kapsz egy egenletet, amelynek megoldása adja a maximális felszínű henger adott paraméterét.

Én nem a-t és r-t használtam, hanem r helyett R*cos(alfa)-t, a/2 helyett pedig R*sin(alfa)-t írtam, ahol alfa az a szög, amely alatt a henger fél magassága a gömb középpontjából látszik. Így csak az alfa paraméter marad, és a trigonometrikus függvényeket egyszerűbb deriválni, mint a gyököseket.

Ekkor az alfa szerinti deriválás után egy egyszerű egyenlet marad alfára, amelynek végén

tg(2*alfa) = 2 adódik, amelyből alfa már kiszámítható, és alfa=31,72 fok adódik kb.

Ez így persze ronda numerikusan. Ha r szerint deriválsz, akkor lehet, hogy olyan egyenlet jön ki, ahonnan pontos algebrai kifejezést kapsz r-re.

2015. máj. 11. 16:42
 3/5 anonim ***** válasza:

Nagyon örülök az előző válaszoló megoldásának, én a másik úton jutottam el ide.

Megakadtam az utolsó mondaton:

"Ez így persze ronda numerikusan. Ha r szerint deriválsz, akkor lehet, hogy olyan egyenlet jön ki, ahonnan pontos algebrai kifejezést kapsz r-re."

A válaszoló szíves engedelmével tovább lépnék az általa megkezdett úton, és megmutatom, hogy a végén ott van a hiányolt pontos algebrai kifejezés. :-)

A kapott eredmény:

tg(2α) = 2

A kétszeres szög összefüggése szerint

2tgα/(1 - tg²α) = 2

Egyszerűsítés, rendezés után lesz

tg²α + tgα - 1 = 0

Ezt tgα-ra megoldva az adódik, hogy

tgα = (√5 - 1)/2

tgα = φ (Az egyenlet másik gyöke esetünkben nem megoldás)

vagyis azt a meglepő, szép megoldást kaptuk, hogy a henger magasságának és átmérőjének hányadosa az aranymetszés arányszámával (φ) egyenlő!!!

a/2r = φ

======

Őszintén mondom meglepett, hogy egy ilyen feladat megoldásában az aranymetszésbe botlottam! :-)

Ezek ismeretében a pontos megoldás

A henger sugara:

r = R/√(1 + φ²)

===========

a magassága:

h = 2rφ

h = 2Rφ/√(1 + φ²)

=============

Az aranymetszés felhasználásával a feladat szerkesztéssel is egyszerűen megoldható, de ez már egy másik feladat.:-)

DeeDee

2015. máj. 12. 14:31
 4/5 anonim ***** válasza:
Köszönöm DeeDee-nek a kiegészítést, én már lusta voltam belegondolni, hogy a tg(2*alfa) átalakítható. :)
2015. máj. 12. 17:06
 5/5 anonim ***** válasza:

Azért is örömmel írtam a folytatást, mert kiderült, a te módszered rövidebb, gyorsabb, így számomra értékesebb.

A teljesség kedvéért a henger felszíne az

F = 2R²π/φ

vagy

F = 2R²π(1 + φ)

képlettel számítható.

DeeDee

2015. máj. 12. 20:13

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!