Hogyan szerkeszthető derékszögű háromszög, ha adott a beírt kör sugara és a körülírt kör sugara?
Nagyon szép feladat!
Nekem nincs függvénytáblám, így nem tudom, abban milyen megoldás szerepel. :-)
Ezért fogtam egy papírt meg ceruzát és elkezdtem rajzolgatni.
Nagyon hamar kiderül, mi kell a megoldáshoz.
Mivel ismert a körülírt kör sugara (R), ezzel adott a derékszögű háromszög átfogója (c = 2R) is.
A beírt kör középpontja az átfogóval párhuzamosan 'r' távolságban húzott egyenesen lesz valahol.
A pontos helyének kijelöléséhez csak a beírt és körülírt kör középpontjának távolságát (d) kellene tudni.
Megrajzolva egy derékszögű háromszöget a beírt körével együtt, kiderül, hogy egy Pitagorasz tétel kell csak a keresett távolsághoz, amint a következő ábra mutatja:
Az ábrán látható végeredmény azt mondja, hogy a két középpont távolsága az R és a (R - 2r) távolságok mértani közepe.
A derékszögű háromszög magasságtételét felhasználva a szerkesztés könnyen elvégezhető.
Ezek után a szerkesztés lépései:
1. Az 'e' egyenes meghúzása
2. Az F pont felvétele, majd jobbra és balra R távolsággal az A és B pont kijelölése
3. Az 'e' egyenessel párhuzamosan, attól 'r' távolságra az 'f' egyenes meghúzása
4. Az 'e' egyenesen az A pontból az R' = R - r távolsággal a P középpont kijelölése
5. A P középpontú R' sugarú Thalesz kör meghúzása
6. Az F pontból az 'e' egyenesre merőleges szakasszal a körön a D pont kijelölése (FD = d)
7. Az F pontból mint középpontból a 'd' távolsággal az 'f' egyenesen az O pont kijelölése és a beírt kör megrajzolása
8. Az O pontból az 'e' egyenesre merőlegesen a T érintési pont kijelölése
9. Az A pontból, mint középpontból az AT távolsággal a körön az A' érintési pont kijelölése
10. A B pontból, mint középpontból a BT távolsággal a körön a B' érintési pont kijelölése
11. Az AA' és a BB' pontokon át húzott egyenesek meghosszabbítása megadja a a háromszög C pontját.
Ezzel a feladatot megoldottuk! :-)
A következő rész csak egy kis kiegészítés, de szorosan a témához tartozik.
Két kérdés merülhet fel a feladattal kapcsolatban:
1. Hogy lehet számítással megoldani?
2. Két tetszőlegesen felvett távolság lehet-e ugyanazon derékszögű háromszög beírt és körülírt körének a sugara?
A válaszok a következő ábrán láthatók:
A második kérdésre a válasz: a megoldhatóságra kapott összefüggés szerint, ha a két sugár hányadosa (R/r) kielégíti a kapott egyenlőtlenséget akkor megoldható a feladat, egyébként nincs megoldás.
Remélem sikerült érthetően előadni a mondanivalómat, ha mégis lenne kérdés, állok elébe! :-)
DeeDee
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!