Határozza meg azokat az "a" és "b" pozitív egész számokat, amelyekre teljesül, hogy a + b = a*b–14, és az a, b,15 egység hosszúságú szakaszokból háromszög szerkeszthető! Ezt hogy lehet megcsinálni?
A második feltétel: a+b > 15 (háromszög-egyenlőtlenség)
Az egyenletből: b=(a+14)/(a-1), (a=1 esetén b+1=b-14 lenne, ami ellentmondás, megoldás nem lehet)
Ezt beírva az egyenlőtlenségbe, az már megoldható: a+(a+14)/(a-1)>15 -> a^2-15a+29>0 (ha a nem egyenlő 1-el)
a másodfokú egyenlet két közelítő megoldása: a_1=2.28, a_2=12.72
Tehát a pozitív megoldások halmaza: (0, 2.28)\{1} unio (12.72, +végtelen) -> a=2 és ebből b=16
A másik megoldáshalmazban már nem található a feladatot kielégítő pozitív egészek, ugyanis (a+14)/(a-1)<3 ha a > 8.5 -> ha a > 12.72 (ekkor a > 8.5 is teljesül) -> b<3, tehát több pozitív egész megoldás az a = 2, b=16-on kívül nincs
A megoldáshalmazt nem írtam fel korrektül, a másodfokú egyenlőtlenség teljes megoldáshalmaza (-végtelen, 2.28) unio (12.72, +végtelen), ebből a feladat számára irreleváns (nempozitív részt és a kizárt 1-et elhagyva kaptam amit írtam.
Az eredeti a+(a+14)/(a-1)>15 megoldáshalmaza: (1, 2.28) unio (12.72, +végtelen)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!