Számítsa ki, hogy 10 cm3 hangyasavhoz hány cm3 etanolt mérjünk, ha azt szeretnénk, hogy a karbonsav 75%-a alakuljon át a reakcióban?
hangyasav sűrűsége: 1,23 g/cm3
etanol sűrűsége: 0,789 g/cm3
egyensúlyi állandó K=3,25
Nem vagyok túl jó kémiából, de szeretném megérteni, hogyan is kell kiszámolni ezt. Valaki segítene? Előre is köszi.
Így, szövegben leírni csak ömlesztve lehet és akkor sajnos kevésbé szemléletes. Táblán sokkal látványosabb és érthetőbb lenne. :-(
Ha kémiai feladatot akarsz megoldani az első lépésed mindig az legyen, hogy felírod a kémiai reakció PONTOS egyenletét! E nélkül nem jutsz el a megoldásig.
Nagyon leegyszerűsítve:
1 SAV + 1 ALKOHOL = 1 ÉSZTER + 1 VÍZ
Ebből az látszik, hogy 1 mól savval 1 mól alkohol reagál és ekkor 1 mól észter keletkezik. A képződött vízzel szerencsére most nem kell foglalkoznunk.
1) Kezdetben, a reaktánsok összeöntésekor miből mennyi volt?
Savból: 10 ml => 267,2 mmól
Alkoholból: x cm3 (ez a kérdés)
Észterből (és keletkező vízből): nyilván semennyi
2) Az összeöntés után, a dinamikus egyensúly beálltakor miből mennyi fogyott illetve keletkezett:
Savból: elfogyott a kezdeti mennyiség 75%-a, azaz 200,4 mmól
Alkoholból: a reakcióegyenletből következik, hogy ebből is 200,4 mmól fogyott el
Észterből keletkezett: szintén a reakcióegyenletből következik, hogy ekkor 200,4 mmól észter keletkezett.
3) Most vedd elő az egyensúlyi állandó definícióját:
K = [ÉSZTER] / [SAV]*[ALKOHOL]
A fent megadott és összeszedett adatokat behelyettesítve:
3,25 = 200,4 / 66,8*(x-200,4)
ekkor:
x = 201,3 mmól
Azaz 201,3 mmól etanolt kellett bemérni ehhez a kémiai reakcióhoz, aminek a térfogata 11,75 cm3.
Értem. Igen, így a levezetés érdekelt. Köszi.
Nem tudom, mintha neked/nekem más számok jöttek volna ki.
Ahm...az érettségi megoldókulcs hibás is lehet amúgy?
Az érettségi megoldókulcs is lehet hibás, de annak az esélye minimális. :-)
Ha nem passzolnak az eredmények, nagyobb valószínűséggel én rontottam el valamit, vagy esetleg a számolások közbeni kerekítésekből adódik az eltérés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!