Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Valaki tud segiteni ebben a...

Valaki tud segiteni ebben a matek polinomos feladatban?

Figyelt kérdés

Adott az f=X^3+aX^2-aX-4, f ∈ R [X] polinom.

a) Határozd meg az a∈R számot úgy, hogy x1+x2+x3 = −2 legyen, ahol x1,x2,x3 az f polinom valós gyökei!

b) Határozd meg az a∈R számot úgy, hogy az f polinom osztható legyen az X^2-2 polinommal!

c) Határozd meg az a∈R számot úgy, hogy az f polinomnak legyen egy pozitív racionális gyöke!

2015. ápr. 14. 15:58
 1/9 anonim ***** válasza:

Ne haragudj, szerintem ez nem házi feladat. Ha mégis, akkor írd meg, hogy milyen iskola típusban, milyen tananyag kapcsán. Enélkül csak az a.) kérdés eredményét mutatom meg.

[link]

2015. ápr. 14. 18:14
 2/9 A kérdező kommentje:

mi lenne más? O.o

annyit megmondok hogy erdélyben élek, és ez egy érettségi tipus feladat. mivel közeledik az érettségi ilyen feladatokkal kell gyakorolnunk.

2015. ápr. 15. 02:01
 3/9 A kérdező kommentje:
egyébként köszi a válaszod, de nem egészen értem. azt megtudnád mondani hogy ezekből az adatokból hogyan kaphatom meg az x1-et? mivel hogy csak a 3 gyök összege van megadva. ha tudnám az x1-et onnan már lehet menne egyedül is.
2015. ápr. 15. 02:05
 4/9 anonim ***** válasza:

"mi lenne más? O.o " Versenyfeladatra gyanakodtam.

Én a válaszomat (a=2) egy GeoGebra munkalap alapján írtam:

[link]

Igazi, szép megoldást még nem tudok, ha lesz időm, foglalkozok vele.

2015. ápr. 15. 10:34
 5/9 A kérdező kommentje:
köszi,de már megvan. tök egyszerű csak én bonyolitottam túl.
2015. ápr. 15. 14:04
 6/9 anonim ***** válasza:
Megkérdezhetem hogy csináltad?
2015. ápr. 15. 14:50
 7/9 A kérdező kommentje:
Viete képlet: x1+x2+x3=-b/a ebből már könnyen látszik hogy az a=2
2015. ápr. 15. 15:22
 8/9 A kérdező kommentje:
a b)-t pedig horner-sémával :)
2015. ápr. 15. 15:23
 9/9 anonim ***** válasza:
köszi
2015. ápr. 15. 15:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!