Valaki elmagyarázná nekem, hogy kell ezt a feladatot megoldani? (elsőfokú kétismeretlenes egyenletrendszer)
Már egy jó ideje próbálgatom, de semmi normális eredmény nem jön ki. Már a tankönyvben is és interneten is néztem, de sehogy se sikerül megcsinálni.
(x+2)/3-(y-5)/4=3
(x-1)/3+(y+2)/2=1
Előre is köszönöm!
Pedig ezekre bevett megoldási módszerek vannak. Gondolom a Gauss-eliminációt (még) nem tanultátok, mindenesetre más néven ugyanazokat a tipikus lépéseket el lehet végezni.
Jelen esetben pl. a két egyenletet érdemes kivonni egymásból, mert mindkettőben az x együtthatója 1/3. Ekkor x kiesik és a maradék egyenletből megvan y, amit már bármelyik eredeti egyenletbe visszahelyettesítve megkapod x-et is.
Az a baj, hogy én hiányoztam és ezért nem tudom, hogy kell megoldani. A könyvben benne van ez a Gauss-módszer, próbáltam az alapján, de egyszerűen mindig más jött ki. Ma csináltunk hasonlót, de valamiben mégis különbözik ezért nem tudom aszerint megcsinálni. Vagy lehet, hogy a törtes résznél rontottam el (rosszul hoztam közös nevezőre vagy ilyesmi). Ez jött ki:
4x-3y=43
2x+3y=2
Jó, akkor vonjuk ki a két egyenletet egymásból:
1-3/4*y+1/4 = 2, azaz 3/4*y = -3/4, vagyis y = -1.
Ezt viszahelyettesítve az első egyenletbe:
(x-1)/3+(-1+2)/2 = 1, azaz (x-1)/3 = 1/2, és ebből x = 5/2.
Itt egy másik megoldás, én így csináltam volna: [link]
Valamelyik egyenletből kifejezem az egyik ismeretlent, ez nálam az x. Ezt behelyettesítem a másik egyenletbe, így a 2. egyenletben szintén csak 1 ismeretlen lesz, az y. Ezt levezetem, meglesz az y értéke, majd ezt az y-t visszahelyettesítem valahova (én a már korábban kifejezett x egyenletébe helyettesítettem vissza, de lehet akár valamelyik "gyáriba" is), így meg lesz az x értéke is.
Én mindig így oldom meg, tovább tart, de valahogy ezt jobban szeretem. Remélem olvasható a lap, amit fotóztam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!