Valami okos matekos segítsen!? KÉTISMERETES ELSŐFOKÚ EGYENLETRENDSZEREK.
3x-y=4
3y-5x=5
Egy példa:
x+y=4
2x-3y=-7
Innen úgy helyettesítesz be, hogymondjuk az első egyenlet x+y=4, ebből kivonsz y-t, és azt kapod, hogy x=4-y. Akkor ezt most beírod pl. a második egyenletbe, hogy
2*(4-y)-3y=3 -->8-2y-3y=3--> 8-5y=3 és innen már egyszerű egyenletmegoldással kijön, hogy y=3. Innen pedig már csak x értékét kell megtalálnod, az sima egyismeretlenes egyenlet, remélem, azzal nincs gondod.
A másik módszer az egyenlő együtthatók módszere. Azt úgy csinálod, hogy beszorzod az egyik egyenletet mondjuk úgy, hogy azonos mennyiségű x vagy y legyen bennük. És így, kivonva a két egyenletet egymásból, már csak egy ismeretlen marad.
x+y=4
2x-3y=-7
Ha az elsőt beszorzod kettővel: 2x+2y=8
Kivonod ezt az így kapott egyenletet a második egyenletből: 2x-3y=8
-2x+2y=-7, így azt kapod, hogy -5y=-15, innen y megint csak 3. x értékét meg megint simán kiszámolod innen. remélem érthető volt, és segítettem:)
3x-y=4
Ebből:
y=3x-4
Ezt beírjuk a másikba:
3*(y)-5x=5
3*(3x-4)-5x=5
9x-12-5x=5
4x-12=5
4x=17
x=17/4
Ezt az x-et meg vissza kell írni ebbe:
y=3x-4
y=3*(17/4)-4=...
Lehet, hogy elszúrtam a számolást, de az elv valami ilyesmi.
Oké. Szóval két módja van az egyenletrendszerek megoldásának. Az egyik, ha kifejezed vagy az X-et, vagy az Y-ont (mindegy melyiket) az egyik egyenletből, majd vissza helyettesíted a másik egyenletbe. Nézzük:
3x-y=4
3y-5x=5
Például kifejezem, hogy x=(4+y)/3 az első egyenletből. (hozzá adok y-ont, majd osztok 3-mal).
Ezt behelyettesítem a másik egyenletbe:
3y-5*(4+y)/3 = 5
Kaptál egy egy ismeretlenes egyenletet, megoldása:
9y-20-5y = 15
4y = 35
y = 35/4
Az x-et pedig a kifejezett értékből kapod meg, ha y-ont vissza rakod:
x=(4+y)/3
x=(4+35/4)/3
x = 17/4
Tehát meg van oldva az egyenletrendszer, meg van x és y is.
Másik megoldása az egyenletrendszereknek (én sem tudom a nevét, de nem is érdekel), ha úgy alakítod az egyik egyenletet, hogy ki tudd vonni (vagy hozzá adni) a másik egyenletből úgy, hogy az egyik változó teljesen kiessen.
Például:
3x-y=4
3y-5x=5
Beszorzom a felső egyenletet 3-mal (minden tagját):
9x-3y=12
3y-5x=5
Ez azért volt jó nekem, mert ha most össze adom a két egyenletet, akkor az y kiesik (-3y+3y=0):
Akkor az marad, hogy:
4x = 17
Tehát x = 17/4 amit már az első módon is megkaptunk.
y-ont úgy kapjuk meg ebben az esetben, ha bármelyik egyenletbe vissza helyettesítjük az x-et:
Pl. elsőbe:
3x-y=4
3*(17/4)-y=4
51-4y = 16
-4y = -35
y = 35/4
Tehát mindkét módszerrel ugyan azokat az eredményeket kaptuk, tehát jól számoltunk.
NINCS KÉSZ a feladat, ugyanis ellenőrizni kell. Azt már te is tudsz. Az eredményeket (x-et és y-ont) bármelyik egyenletbe vissza kell tenni, és fogsz kapni egy azonosságot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!