Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Ha két erő hat egy rúdra,...

Ha két erő hat egy rúdra, akkor az eredő erő milyen arányban lesz majd elhelyezkedve a két erő között? (Rajz is van hozzá. )

Figyelt kérdés

Egy két végénél alátámasztott, deformálhatatlan rúdra hat két erő, mely a rúdra merőleges. Az erőket tetszőlegesen elhelyezhetjük a rúdra, és egymástól is tetszőleges távolságra lehetnek a rúdon.

Például ha a mellékelt ábrán a az F1 = 2,5N és F2 = 3,2N , valamint L = 4,6 méter, akkor az eredő erő mekkora távolságban lesz az F1-től, és mekkora távolságban lesz az F2-től? Más szóval mekkora lesz az L1 és az L2 ?

Itt a rajz, jó ronda, de érthető. :

[link]

2015. márc. 17. 22:41
1 2 3
 21/28 anonim ***** válasza:

Figyelj. Lerajzoltam neked,helyesen. Talán látod,hogy nem sok köze van ahhoz,amire te választ vártál , és még emiatt másokat is okolsz. Tessék :

[link]

2015. márc. 18. 14:19
 22/28 A kérdező kommentje:

Nem okolok senkit, én nem vagyok képes felfogni abból a magyarázatból, amit ti ezek szerint megértettetek még régebben.

"Keressük annak a forgástengelynek a koordinátáit ,amire a rajzon szereplő két erő nyomatéka zérus"

Keressük. L1 = ? L2 = ?

Tehát L1 és L2 után a megadott adatok közül melyek kellenek a kiszámolásukhoz, és milyen formában? (ha az én feladatomat tekintjük).

2015. márc. 18. 15:58
 23/28 A kérdező kommentje:

Azaz egy általános képletet szeretnék, ehhez hasonlót: L1 = F2/F1*L/2

Pl ilyet, persze ez csak egy példa volt, ezzel tuti nem kapnánk jó eredményt. De a lényeg, hogy egy gyors általános képletet szeretnék, amivel L1-et és L2-t rögtön ki tudom számolni.

2015. márc. 18. 16:08
 24/28 anonim ***** válasza:

14-es válaszomban leírtam az univerzális képletet. Nem kell hozzá érteni semmit, nem kell gondolkodni, egyszerűen behelyettesítesz.

Legyen ugyanis x1=0 és x2=L.

A képlet eredményül L1-et adja, azaz:

L1=F2*L/(F1+F2)

L1=2.582 méter

2015. márc. 18. 20:01
 25/28 anonim ***** válasza:

Kedves 18-as válaszoló!

Nem értem miről beszélsz. Ez egyáltalán nem egyetemi tananyag. Én megadtam a legegyszerűbb általános, univerzális formulát, ami közvetlen ad eredményt.

Ugyanezt tanítják általános vagy középiskolai fizikaórán.

Miféle magas ló? Ne irogass már nekem ilyen baromságokat. Ha elkezdtem volna vektorfüggvényeket integrálni, akkor még hagyján, de így!

2015. márc. 18. 20:07
 26/28 anonim ***** válasza:

Nah már tényleg kicsit sok ez a kérdés. Nyisd meg a képemet amit előző válaszomban írtam (voltam oylan jófej h kiszerkesztettem neked,szívesen..)

Annak a jelöléseivel az általad annyira várt képlet :

F2*(L-l)=F1*l

F1 - ismert , F2-ismert , L-ismert , szóval fejezd ki belőle l-et !

Remélem egy elsőfokú egyismeretlenes egyenletet nem okoz gondot megoldani , és nem mi leszünk a hülyék miatta..

2015. márc. 18. 20:48
 27/28 A kérdező kommentje:
Ugyan az a képlet jött ki, mint amit a 81%-os írt. Köszönöm mindkettőtöknek.
2015. márc. 18. 21:15
 28/28 anonim ***** válasza:
Igen,szóval meg van oldva a feladat, mindenki örömére:)
2015. márc. 18. 22:13
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!