Ha két erő hat egy rúdra, akkor az eredő erő milyen arányban lesz majd elhelyezkedve a két erő között? (Rajz is van hozzá. )
Egy két végénél alátámasztott, deformálhatatlan rúdra hat két erő, mely a rúdra merőleges. Az erőket tetszőlegesen elhelyezhetjük a rúdra, és egymástól is tetszőleges távolságra lehetnek a rúdon.
Például ha a mellékelt ábrán a az F1 = 2,5N és F2 = 3,2N , valamint L = 4,6 méter, akkor az eredő erő mekkora távolságban lesz az F1-től, és mekkora távolságban lesz az F2-től? Más szóval mekkora lesz az L1 és az L2 ?
Itt a rajz, jó ronda, de érthető. :
Ugyan nem írtad,de gondolom neked az is feltétel,hogy a 2 támasztóerő , az eredő erő bevezetési után is azonos legyen , mint mikor 2 külön erő hatot. Ehhez a feladatot úgy kell elekzdeni amit már írtam az 1. válaszomban. Kiszámolod a leír módon a támasztóerőket (elöször ugye egy nyomatéki egyenlet,majd egy erők egynsúlya) aztán ha ez meg van akkor kiszámolod az F3=F1+F2 -t. Ezután felírsz modnjuk megint a jobb odlai megtámasztásra egy nyoamtéki egyenletet. Ekkor a bal odlai támasztó erő már ismert hiszen kiszámoltad! A egyenlet így fog kinézni : Ma=F3*k+Fb*L=0 Ahol F3 ismer(ez az eredő ugye) k- ez a jobb odlai támasztól mért eredő erőnek a távolsága (ez az ismeretlen) , Fb - a baloldai erő (amit már szintén kiszámoltunk) , L- a jobb és balodlai támasz közötti távolság.
Ha ez meg van ,akkor kész a feladatod. A támaszokon ugyanakkora erők lesznek,mint mikor 2 külön erő volt!
Istenem, ezt a dilettantizmust. Ez egy alapfeladat, erők összegzésére, eredő erő meghatározására. nem kell Statikából túlkombinálni.
Az eredő erő, a két párhuzamos erő esetén, a nagyságuk előjeles összege. Hatásvonala pedig a két erő között lesz. Két erő hatásvonala közötti távolságot az erők nagyságának fordított arányában osztod meg. A nagyobb erőhöz lesz közelebb az eredő
#12, köszönöm, végre valaki.
Ha ez igaz, akkor hogy tudnám kiszámolni a kettő közötti távolságot? Tehát a rajzban megadott L1-et és L2-t?
Én értem a kérdező problémáját, de ahhoz valóban tekintsünk el a tartótól.
Pusztán korlátozódjunk az xy derékszögű koordinátarendszerben megadott F1,F2,F3,...Fn erőkre, melyek most legyenek az y tengellyel párhuzamosak.
Ekkor egyszerűen igazolható, hogy a párhuzamos erőrendszer eredőjének a helye:
x=szumma(Fi*xi)/szumma(Fi).
Esetedben két erő van F1, F2, eredőjük pedig R.
A R eredő helye:
xR=(F1*x1+F2*x2)/R.
Remélem már érthető, és ez az xR volt az eredeti kérdés.
Megjegyzem, ha tartóra hatnak ezek az erők, akkor azok nem helyettesíthetők egy R-el, hisz a nyiróerőábrát és a nyomatéki ábrát sértené. Méretezéshez ez az elv nem alkalmazható.
xR pusztán az önmagában lévő erőrendszer eredőjének a helye!
Csak ehhez a feladathoz k..a zavaró volt,hogy oda tetted az a 2 támaszt , mert erről sztem elég sokaknak olyan tipusú feladat ugrik be mint amit leírtam neked.
A kérdésre a válasz :
A kérdésed meg valahogy így nézett volna ki,amire rögtön megkaptad volna az általad keresett választ:
"Keressük annak a forgástengelynek a koordinátáit ,amire a rajzon szereplő két erő nyomatéka zérus"
Konkrétan ez egy mérleghinta , és nem a 2 szélére kellett volna megtámasztást rajzolni,hanem a 2 erő közé egyet!
Kedves dinamm és 14-es válaszoló!
Még mindig egy sima erő összegzési feladatról van szó. Fizika érettségi feladat szint. Nem támaszerők, nyomatéki görbe meg stb. Ahogy az egyetemi paraméteres levezetést se fogja megérteni a kérdező, mert nem az a szint a tudása.
Persze értem, hogy bármelyik egyetemi szak második féléve után, amikor megvan a mecha 2 máshogy gondolkoztok. Én is azt tettem volna, ha nem látom ezt a szenvedést. DE szálljatok le arról a bizonyos magas lóról.
Ha minden igaz 2,58 m a távolság a kisebb erőtől
"#12, köszönöm, végre valaki."
Kérdező, te tényleg ilyen idióta vagy? :))
A második válaszban megadtam neked a konkrét választ, és később még fel is hívtam rá figyelmed, hogy ne hagyd magad bevinni az erdőbe. Miért nem sikerült megértened?
Remélem a témakör nem a szakmád része lesz...
"Kérdező, te tényleg ilyen idióta vagy?"
Igen. Én tényleg ennyire nem értek hozzá.
"A második válaszban megadtam neked a konkrét választ, és később még fel is hívtam rá figyelmed, hogy ne hagyd magad bevinni az erdőbe."
Hiába adtad meg a konkrét választ, ha azt én nem értettem. Mert ha értettem volna, akkor utána meg tudtam volna állapítani, hogy "jé, tényleg ez a jó", és felismertem volna, hogy mond hülyeséget, és ki nem. Ráadásul én kérdeztem, én voltam aki nem értette, hogy várhatod el tőlem, hogy majd szépen kiszűrjem az esetleges ravaszdian megfogalmazott kamu hozzászólásokat? Talán a válaszadók feladata az lenne, hogy segítsenek a kérdés feltevőjének, és ne verjék át azt, vagy ne nehezítsék a dolgát.
És nem, sajnos egyszerűen nem tudtam értelmezni az általad linkelt fájl 24. oldalát, mivel az egyik erő a másik alatt van, meg mindenféle vonalak vannak ott össze-vissza, én így ebből nem tudok kivenni semmit, a magyarázat pedig kriminális. Egyszerűen nem értem, hogy lehet a rámért F2 erő vektora sokkal nagyobb, mint az eredeti F2 vektor, nem értem, hogy az F2 vektor középpontjába húzott vonal miért van az F2 középpontja fölött, és nem értem, hogy az F1 vektor miért lebeg a levegőben, míg az F2 vektor miért halad át a rúdon. Igen, a vektorok tetszés szerint elmozdíthatóak... így van. Csakhogy nekem az elmozdult vektor (vagyis az, hogy az F2 vektor 2 mm-rel följebb van) annyira bezavar, hogy egyszerűek képtelen vagyok tovább gondolkodni. Egyszerűen nem megy, értsd meg, ha lenne egy normális ábra, akkor menne, de bármennyire is ésszerűnek találod leírt link ábráját, én akkor sem tudok rajta kiigazodni.
Azonkívül a linkben csak a szerkesztést magyarázzák el (már ha megérteném), magát a számolást nem. És mivel nem értem a szerkesztést, ezért ebből kifolyólag még csak esélyem sincs rájönni a számításra.
"Miért nem sikerült megértened?"
Mert a magyarázat nem volt elég informatív.
"Remélem a témakör nem a szakmád része lesz..."
Én meg remélem, hogy a szakmám része lesz, hogy majd megmutassam, hogy normális ábrákon is be lehet mutatni ezeket a dolgokat, normális magyarázattal, és meg lehet taníttatni ezeket a hülyével is, csak egyesek türelmetlenek, és már elfelejtették, hogy nekik milyen szájbarágósan magyarázták el anno, amikor tanulták.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!