Lineáris egyenletrendszer. Hogyan kell folytatni?
Elkezdtem megoldani Gauss eliminációval. Ugyebár ki kellene nullázni az alsó sorokat háromszög alakban... mik a további lépések?
Kaphatnék segítséget ?
Nem kell háromszögalakban kinullázni... Ez hülyeség. Úgy kell kinullázni, hogy mindegyik sorban 1 darab 41-es maradjon (és cserélgetni sem kell, csak az idő meg el vele).
Érdemes bekarikázni azt a számot, amelyik szerint kinulláztál már egy oszlopot, innen tudod, hogy annak az oszlopában már nem kell nulláznod. A következő lépés ugyanaz; kiválasztasz egy számot a bal oldalon, és aszerint 0-zol (ehhez érdemes a sor ÖSSZES számát osztani, hogy a kiválasztott számból 1-es legyen). Ha az egyenletrendszer megoldható, akkor a bal oldalon mindegyik sorban pontosan 1 darab 1-es marad, és abból le tudod olvasni, hogy x=, y=, és a többi.
nem jön ki sehogy sem az eredmény.
Valaki leírná,hogyan kell egyszerűen?
Amit belinkeltél képet, ott az utolsó lépésnél az első oszlop tele van 0-val. Erről a kinullázásról beszéltem.
Így elég nehéz elmagyarázni, hogy mit hogyan kell csinálni, de a végeredményt meg tudom neked mutatni:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!